Na osvěžující koupel v přehradě Baška by zájemci měli zapomenout. Výsledky laboratorních analýz prokázaly výrazné zhoršení kvality vody, a proto tam platí zákaz koupání.

„Voda ke koupání není nadále vhodná v nádrži Brušperk, a to především s ohledem na prokázanou přítomnost cerkárií ve vodě, navíc se v ní vyskytují ve zvýšeném množství sinice,“ doplnili minulý týden pracovníci krajské hygienické stanice.

V Žermanické i ostatních dalších vodních nádržích Frýdecko-Místecka, kde se lidé koupou, je zatím kvalita voda dobrá.

Těrlická přehrada. Archivní snímek.
Hygienici zmírnili omezení pro koupání v Těrlické přehradě

Kvalitu vody ve Vrbickém jezeře a pískovně Kališčok u Bohumína, které jsou oblíbeným místem ke koupání, nikdo nesleduje. Podle vyjádření bohumínské radnice bylo Kališovo jezero až do loňska oficiálním dobývacím prostorem. „Radnice letos jedná s hygieniky a podle předběžných informací by se kvalita vody měla analyzovat od příští sezóny,“ řekla pracovnice vztahů k veřejnosti Jana Končítková.

OPAVSKO A BRUNTÁLSKO SINICE NEOHROŽUJÍ

Zatímco na některých přírodních nádržích v kraji si milovníci vodních radovánek musejí nechat ke koupání zajít chuť, opavskému a bruntálskému okresu se zatím nebezpečné sinice vyhýbají. Voda je všude vhodná ke koupání, jen někde má zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti. To znamená, že může být například kalná, mohou v ní v menší míře plavat zbytky rostlin, listí, na hladině lze spatřit i pěnu.

Toto se týká například Stříbrného jezera v Opavě. Dvaasedmdesátiletý Opavan Oldřich Dušek se zde chodí koupat každý den ráno. Změnu kvality vody pozoruje: „Zbarvila se dozelena, ale sinice v ní nejsou. Pořád se dá koupat a podmínky jsou poměrně slušné, když vezmeme v potaz, že na některých místech v kraji platí zákaz. Teplota vody se pohybuje okolo šestadvaceti stupňů, což je nádhera.“

Zhoršené vlastnosti pak má na Opavsku ještě voda v nádrži v Budišově nad Budišovkou, na Bruntálsku jen v rybníce v Bohušově.

Žádné nedostatky neshledali hygienici na Hlučínském jezeře, na koupališti Na Hrázi v Darkovicích, voda je zcela v pořádku i na Slezské Hartě, v lomu ve Svobodných Heřmanicích i v rybnících Tvrdkov a Edrovice. Oblíbeným místem ke koupání na Opavsku je i nádrž Balaton, která leží u Vítkova. Nachází se zde i kemp, a proto bývá na březích poměrně rušno. „Vody je dost, lidé se koupou hodně. Sinice ve vodě nemáme, nikdy jsme s nimi problém neměli. Voda má dobrou kvalitu,“ uvedla provozní kempu Balaton Pavlína Hnátová.

Ilustrační foto
Příznivci geocachingu riskují životy ve stokách i v Ostravě