Začátkem tohoto týdne byly odebrány vzorky vody z nádrží také na třech místech Žermanické přehrady, na dvou místech na přehradě Olešná a také v nádržích Brušperk a Baška.

Sady Bedřicha Smetany u řeky Ostravice v Místku.
Z HISTORIE REGIONU: Přestavba města zasáhla také frýdecko-místecké parky

„Na základě výsledků laboratorních analýz odebraných vzorků vod nedošlo dosud k zásadnějším změnám v kvalitě vody na sledovaných lokalitách. Voda je vhodná ke koupání s výjimkou nádrže Brušperk, kde je koupání i nadále rizikové s ohledem na potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v minulých koupacích sezonách,“ uvedli krajští hygienici.

Nejlepší kvalitou vody se může pochlubit Žermanická přehrada, o něco hůře jsou na tom přehrady Olešná a Baška.

Na programu byl tento týden také dozor v zařízeních s provozem nádrží ke koupání s řízeným přítokem a odtokem chemicky neupravované vody. Na Frýdecko-Místecku jde o nádrže u horského hotelu Čeladenka, u chaty Dukla v Čeladné a rekreačního areálu Krkoška v Kunčicích pod Ondřejníkem. Kvalita vody je všude vyhovující.

Ilustrační foto.
Svatební obřady v regionu jsou i na netradičních místech

V průběhu tohoto týdne byly rovněž prověřeny stánky s občerstvením v areálech letních koupališť a v blízkosti koupacích míst - konkrétně na Frýdecko-Místecku u vodních nádrží Baška a Žermanice v Soběšovicích a na koupališti ve Frýdlantu nad Ostravicí a v Třinci. Celkem provedli hygienici v kraji sedmnáct kontrol.

„Ve třech provozovnách – při koupalištích v Třinci, ve Frýdlantu nad Ostravicí a v Autokempu Budišov nad Budišovkou – byly zjištěny závady v čistotě provozu, prošlé potraviny, přítomnost hmyzu a závady ve skladování potravin. Pracovníci KHS MSK za výše uvedené nedostatky uložili pokuty v celkové výši 9 tisíc korun,“ konstatovali krajští hygienici v hodnotící zprávě.