Voda se však může ze břehů vylévat i v době tuhých mrazů, když je led velmi silný a „vytlačuje“ ji mimo koryto. Vše tak musí sledovat pracovníci Povodí Odry. V minulosti musel být led preventivně odstraňován třeba na Moravici. 

Je li vrstva ledu na rybnících či nádržích dostatečně silná, přináší radost zejména bruslařům. Zamrzlá řeka či potok pak může leckdy vytvářet dokonalé scenérie, lahodící oku.

Jak už tomu ale v případě ustupující zimy bývá, s oteplením přichází ruku v ruce i tání ledu. Na některých místech však tento přirozený proces může způsobit nemalé potíže a kupení ledových ker často vytvoří zátarasy.

Aby k tomu nedocházelo, je zapotřebí situaci sledovat, což je v případě opavského okresu úkol správce toků, čili Povodí Odry.

Bruslení na hlučínském jezeře Šterkovna.
VIDEO: Na zamrzlé jezero v Hlučíně vyrazily stovky lidí

„Vše průběžně monitorujeme, nízké teploty prozatím žádné závažnější problémy na našich tocích nezpůsobily. Ty, které nejsou ovlivněny vypouštěním z přehrad, jsou většinou zamrzlé. A u těch toků, které jsou pod přehradami, nedochází vzhledem k množství a teplotě vypouštěné vody ani k většímu zamrzání proudící vody. Přehrady již tímto vypouštěním připravujeme na jarní tání,“ popisovala situaci, která panovala na řekách na Opavsku v minulých mrazivých dnech, mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

K tomu, že by mohla řeku či potok zaplnit masa ledových ker, tedy dochází až s narůstající teplotou.

„V případě, že dojde k vytvoření ledového krytu na vodě, problémy většinou nastávají až při oblevě, kdy právě praskající ledy mohou způsobit ledové zátarasy. Vždy přitom záleží na průběhu jarního tání, ovlivněného rychlostí a intenzitou oteplení, množství tajícího sněhu, dešťovými srážkami a podobně,“ doplnila k tématu Šárka Vlčková.

Open air zápas ve Větřkovicích, 3. března 2018 v Větřkovicích.
VIDEO: Větřkovice ovládli hokejisté severu

Před několika lety se problémy s ledem vyskytly třeba na řece Moravici, konkrétně v Brance u Opavy. Tuhé mrazy na toku v tomto úseku způsobily, že led dosahoval obrovské tloušťky.

Protože hrozilo, že by se voda pod tíhou ledu mohla začít vylévat z koryta, přistoupili tehdy pracovníci Povodí Odry k preventivnímu opatření a ledovou plochu za pomocí mechaniky rozbíjeli. Led pak odstraňovali i pod braneckým jezem, aby měly kry v případě svého posunu volnou cestu.

Podobná situace pak v minulých letech panovala znovu na řece Moravici, tentokrát však už přímo v Opavě. I tady číhalo nebezpečí v podobě omezování průtoku z důvodu rostoucího ledu a vylévání vody z břehů.

Ilustrační foto.
Muž, který spadl do řeky Opavy, po převozu do nemocnice zemřel