Když byla Zoo Ostrava nucena letos v květnu kvůli stáří a zhoršujícímu se zdravotnímu stavu utratit samce lva indického Sohana, mnoho lidí tato zpráva nepotěšila. Kdo do ostravské zoologické zahrady chodíval pravidelně, Sohana velmi dobře znal.

Žil zde od roku 2006, s výjimkou rok a půl trvajícího „výletu“ do pražské zoologické zahrady na podzim roku 2017, kdy se měl pokusit úspěšně rozmnožit s tamními samicemi. To se bohužel nepodařilo ani v Praze, a nikdy ani v jeho domovské Ostravě.

Slezské zemské muzeum v Opavě se téměř po měsíci a půl dočkalo. Po tuto dobu totiž v jeho Historické výstavní budově pracovali členové preparátorské firmy Miloše Maluchy. Jejich úkolem bylo vytvořit preparát slona indického.
OBRAZEM: Slon už stojí v muzeu

Ačkoli tedy Sohana již ve výběhu lidé nespatří, z očí jim tak úplně nezmizí. Jen se přestěhuje do nedaleké Opavy, kde rozšíří sbírky tamního SZM, a to jako preparát. Na jeho vzniku se již pilně pracuje, vše potrvá minimálně půl roku.

„Vzali jsme míry, protože každý kus je proporčně jiný a vše jsme zdokumentovali. Kůže se teď musí nechat vyčinit za použití kyseliny mravenčí v činícím roztoku, což potrvá týdny. Lev bude poté určitě k vidění v Historické výstavní budově, buď jako solitér, nebo v rámci jiné tématické výstavy,“ přibližuje mluvčí opavského muzea David Váhala.

Arboretum Nový Dvůr.
Rozkvetlé arboretum v Novém Dvoře o víkendu přilákalo tisíce návštěvníků

Lva nabídla muzeu samotná zoologická zahrada. „Asi bych neřekla, že se zoo pro vznik exponátu rozhodla. Možná jsme předpokládali, že zájem projeví muzeum. My jsme spíše uvažovali tak, že se jedná o vzácné zvíře, které by mohlo sbírky Slezského zemského muzea doplnit. Konec konců náklady na jeho vznik ponese muzeum, takže konečné rozhodnutí muselo padnout tam,“ vysvětluje mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Nováková. Opavské muzeum bylo jasnou volbou.

„Spolupracujeme s touto institucí už dlouho, takže SZM oslovujeme i s dalšími nabídkami vždy jako první. Snažíme se, aby většina preparátů zvířat z naší zoo zůstala v regionu. Pokud by SZM zájem nemělo, druhé v pořadí je Národní muzeum v Praze a pak kterékoli další v České republice i v zahraničí,“ dodává Šárka Nováková.

MikroCT "srdeční kosti" šimpanzů nazvané Os cordis
Někteří šimpanzi mají v srdci kost. Objev vědce znepokojuje

Spolupráci si samozřejmě pochvaluje i samotné muzeum. „Je nesmírně důležité uchovávat světové přírodní dědictví. Zoo takto chrání živá zvířata, která se po svém úhynu stanou předmětem zoologického studia a rozšíří muzejní sbírkový fond, který je přístupný všem badatelům. V neposlední řadě vznikají výjimečné exponáty. Je li exponát dobře a moderně vypreparován a uložen či vystavován při správných podmínkách, je jeho „životnost“ de facto stovky let. Ostravského lva tak budou obdivovat ještě další a další generace,“ říká David Váhala.

Zdroj: Youtube

K TÉMATU

Žirafa a hroch zamíří do arboreta
Sohan však nebude jediným obyvatelem muzea pocházejícím z ostravské zoo. V Historické výstavní budově je totiž k vidění také preparát samce slona indického Calvina a jeho mláděte, samičky Sumitry. A tím to nekončí. „Pro návštěvníky chystáme další velká zvířata, která budou moci v následujících letech zhlédnout. Za zmínku stojí zejména připravované exponáty hrocha a žirafy. Ty už máme, avšak vzhledem k jejich rozměrům je v současné době nelze připravit pro expoziční účely. Budou vystaveni, jakmile rozšíříme náš expoziční areál v Arboretu Nový Dvůr, kde s nimi počítáme,“ prozradil závěrem David Váhala.