Plzeň chce do inzerátů a reklamy investovat 1,8 milionu korun.

 „Kontaktovaly nás už desítky lidí, kteří by se rádi přestěhovali do Plzně. Jedním z posledních byl například pán z Ostravska, který celý život pracoval v dole jako technik, je profesně vybaven. Teď žije z renty, protože důl je dávno uzavřen,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Dodal, že v Plzni chce byt 1+1 a práci.

Desítky zájemců z různých regionů se už hlásí plzeňskému primátorovi  nebo bytovému odboru magistrátu. Jsou z různých míst republiky a reagují

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) je naštvaný a zdá se mu nefér přetahovat lidi z regionů, kterým lidé ubývají.

Kabáti v Ostravě.
Scorpions, Karel Gott, Kabát... Kam v Ostravě ještě letos za zábavou?

„Realizovat za veřejné peníze přesídlovací kampaň cíleně směřovanou na regiony, které z historicky daných důvodů samy bojují s úbytkem obyvatelstva, považuji za neférový a vlastně až nepřátelský akt a mrhání veřejnými zdroji,“ řekl Deníku Macura.

VÍC LIDÍ, VÍC PENĚZ

Zrzavecký oponuje, že si s ním rád na toto téma pohovoří. Pro města je důležité, kolik produktivních lidí je v nich přihlášeno k trvalému pobytu, žije tu, pracuje a platí daně. „Jen z rozpočtového určení daní to znamená pro město příjem na každého člověka až 27 tisíc korun,“ poznamenal Zrzavecký.

Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály Policie ČR (uprostřed) a jeho kolegové Eduard Matanin ze Slovenska (vlevo) a Kamil Bracha z Polska (vpravo) informovali o zadržení mezinárodního drogového gangu.
VIDEO: Policisté rozprášili mezinárodní drogový gang

Jak se tedy Plzeň k lidem, kteří se do ní chtějí stěhovat, staví? Konkrétnímu Ostravanovi prý sice radnice městský byt nepřidělí, ale kontaktovala ho s dopravními podniky. Pokud tam nebo v jiné městské organizaci začne pracovat, mohl by získat tzv. služební byt. Je to možnost pro tzv. nedostatkové profese, jako jsou řidiči, ošetřovatelky v sociálních zařízeních, zdravotní sestry nebo strážníci.

„Organizacím, jako jsou dopravní podniky, městská policie, nemocnice, sociální zařízení a podobně, pronajímáme městské byty a ony si pak samy rozhodnou, komu je dají,“ tvrdí Zrzavecký. Konkrétně s dopravními podniky je v jednání i ubytovna pro zaměstnance.

Příjezd fanoušků FC Baník Ostrava k Doosan Areně.
Ultras Baníku vyrazili do Plzně inkognito. Komise trest nečekaně zrušila!

Šéf bytového odboru magistrátu Zdeněk Švarc potvrdil, že žádosti o byt k nim na základě kampaně chodí. „Vytvořili jsme univerzální odpověď ve smyslu, že městské byty nejde přidělovat mimo pořadník,“ dodal Švarc. Zmínil, že nelze jít stylem dostaneš byt a pak si hledej práci, ale spíš naopak.