Bílý slon je soutěž, jež běží od roku 1994 a oceňuje mimořádné chovatelské úspěchy a vybudování zajímavých expozic v českých a slovenských zoologických zahradách. Třetí místo v kategorii „Ostatní“ získal odchov mořské rybky klauna černotělého. 

Focení telefonem je jednodušší, než si myslíte.
Fotíte mobilem? Na tyto věci byste neměli zapomínat

Úspěšný odchov mořských živočichů je až na výjimky obtížný a nutně vyžaduje soustavnou chovatelskou práci a vytvoření speciálních podmínek.

„Proto se o něj pokoušíme v zázemí, přestože i v mořských expozicích v pavilonech Tanganika nebo Papua je možné pozorovat rozmnožování některého z obyvatel akvárií – dělení korálů, páření žralůčků, parmovce nosící jikry v tlamce, ale také klauny pečující s velkou vervou o snůšku,“ vysvětluje Markéta Rejlková, chovatelka-akvaristka.

Vydejte se na malou fotoprocházku po Zoo Ostrava

V roce 2019 se v zoo poprvé podařilo úspěšně odchovat klauna černotělého, příbuzného známějšího klauna očkatého, kterého proslavil film „Hledá se Nemo“.

Produkce medicinálních lahví ostravské společnosti Vítkovice Cylinders a polské společnosti Vítkovice Milmet tak půjdou na export, tuzemské zdravotnictví je nedostane. 
Lahve na kyslík z Vítkovic Česko pro zdravotnictví nechce, půjdou jinam. Proč?

Z první snůšky po všech peripetiích přežila jedna rybka. Ve stáří půl roku jí chovatelé nabídli sasanku, kterou malý klaun během dvou dnů spokojeně obsadil a stala se z něj velmi žravá a aktivní rybka. Do konce roku 2019 se podařilo odchovat ještě jednoho klauna černotělého.

„Ocenění v soutěži si proto velmi vážíme a doufáme, že v budoucnu se nám díky získaným zkušenostem podaří odchovat více mláďat,“ dodává tisková mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Strážníci pokutují i v době koronavirové.
Doba koronavirová na špatné parkování nehraje, v Ostravě padají i pokuty