V osmnácti letech jsme měli svatbu z lásky, neměli jsme nic, jenom se rádi, a bez pomoci rodičů jsme si postupně všechno pořídili, ale museli jsme se spolu snažit, makat a díky společným starostem jsme spolu v pohodě 22 let. Máme dva dospělé syny, kteří mají už svůj život, a dvě dcery patnáctiletou a pětiletou.

Z pohledu mého manžela: Potkali jsme se ve vlaku, byla to veselá holka, stále se smála domluvili jsme se na pátek, kdy pojedeme domů, že se sejdeme. Skamarádili jsme se a po čase vedli docela důvěrné rozhovory o věcech, který si chlap s chlapem nikdy neřeknou. Bylo nám spolu fajn, tak jsme spolu začali chodit.V osmnácti letech jsem ji požádal o ruku a skočila mi kolem krku. No a vydrželo nám to doteď. Od té doby, co mi visí kolem krku, už docela vím, co je to za živel, a zvykl jsem si.

Dnes se mladí moc do manželství neženou. Za nás to byla samozřejmost. Co je lepší? Manželský svazek ,nebo život na „psí knížku“? Každé má svoje výhody. Jako 22 let vdaná říkám, že manželství je pouto, kde oba musí v sobě najít hodně moc tolerance. Hodně záleží na povaze těch dvou lidí, co se berou. Člověk musí být pokorný a musí dělat ústupky. Hlavně je důležitá láska. Bez té by vztah nevydržel. Nemyslím zamilovanost, ale opravdovou lásku. Jaká je opravdová láska? Láska je trpělivá a laskavá. Láska není žárlivá, nevychloubá se, nevyhledává jen své vlastní zájmy, nedá se vyprovokovat. Láska není o penězích, ale o důvěře a otevřené komunikaci.

Jsou ale i lidé, kteří si myslí, že svatba je „zbytečná záležitost“, a pokud se mají lidé rádi a chtějí spolu být, tak k tomu nepotřebují svazek manželský. Je na každém, co mu vyhovuje.

Jméno: Lojza Spurný, Zdenka Spurná

Bydliště: Dívčí Hrad

Datum svatby: 15. prosince 1990 ve městě Žulová, okres Jeseník. Narodilo se nám pět dětí: Jakub (1991), Tomáš (1993), Petr (1994), Veronika (1997) a Karolína (2007)

Související články:

Manželé Jana a Josef Pohnánovi jsou spolu šestatřicet let

Manželé Eva a Josef Václav Rytířovi jsou z Karviné

Pyšníte se svatebními prsteny dvacet a více let?