Prošel řadou policejních postů. Byl mimo jiné členem útvaru rychlého nasazení, později dlouhé roky působil v různých řídících funkcích. Téměř deset let pracoval mimo moravskoslezský region, ve kterém nechal svou rodinu. Nyní se vrátil domů. Takto lze stručně charakterizovat nového ředitele moravskoslezské policie Tomáše Kužela (48), který nedávno nastoupil na tento post.

Přestože jste byl v minulých letech většinu času mimo náš region, určitě jste sledoval zdejší dění.

Připadá mi, že se život v Ostravě i celém Moravskoslezském kraji trochu změnil. Je to i důsledek hospodářské krize. Narůstají sociální problémy způsobené poměrně vysokou nezaměstnaností. A to se přenáší až do bezpečnostní situace v regionu.

Cvičení. Úkolem policistů byla likvidace šíleného střelce.Před nedávnem proběhlo v Ostravě cvičení, kdy policisté měli za úkol zlikvidovat šíleného střelce, který vtrhl do školy a začal masakrovat lidi. Splnilo vaše očekávání?

Řekl bych, že ano. Bylo to rozsáhlé, náročné a v mnohém velmi poučné cvičení. Musím předeslat, že policisté, kteří přijeli na místo, o cvičení nevěděli a nebyli speciálně vybráni. V ten den měli normální službu. Že je to cvičení, se dozvěděli až po příjezdu. Čekal tam instruktor, kterým jim okamžitě vyměnil ostré zbraně za cvičné a poslal je dovnitř.

Policisté byli zřejmě dost překvapení.

To určitě. Byli to čtyři policisté, kteří na místo přijeli jako první. Šlo o policisty z obvodních oddělení, takže pravděpodobně žádní Rambové nebo příslušníci zásahových jednotek. Byli to lidé, kteří zrovna měli službu. Musím říct, že pachatele eliminovali, aniž by někdo z nich „přišel o život". Jen jeden z nich by byl zraněný, kdyby šlo o skutečnou událost.

Umíte si představit, že by ve školách fungovala ozbrojená ochranka?

Neměl bych s tím žádný problém. Samozřejmě by museli mít výcvik. Funguje to v řadě států, a nejen na školách, a také ve zdravotnických zařízeních. Dosud jsme se bavili o školních masakrech, které se České republice zatím vyhnuly. Policisté však zaznamenali případy, kdy člověk vzal do rukou zbraň, vtrhl do nějakého objektu a někoho popravil. Těch případů je u nás i ve světě čím dál tím více. 

Čtěte také: 
Žena ve škole pobodala vychovatelku, policie osvobodila rukojmí
Téma: Útok na ZŠ Moravská v Havířově a osvobození rukojmí 
Krajská zásahovka trénovala zákrok proti extrémistům ve škole
Téma: Akce zásahové jednotky a vyjednávačů

Na pořádek na stadionu dohlížejí těžkooděnci

Pokud si vzpomínám, tak jste při svém nástupu také prohlásil, že se chcete zaměřit na Baník a divácké násilí.

Řekl jsem to trochu jinak. Nejde o zaměření na Baník, ale na divácké násilí jako takové. Trápí mě agresivita některých jedinců, které v podstatě nezajímá fotbal. Chtějí se jen vybít a začlenit se do skupiny jim podobných lidí. Zaznamenáváme i narůstající tvrdost při střetech mezi fanoušky, i když to fanoušci vlastně žádní nejsou. Jsou to jen rváči.

Máte na mysli domluvené rvačky, které se odehrávají na polích nebo jiných místech mimo stadion?

Ano. Jsou to tvrdé a krvavé střety, které není možné tolerovat.

Není ale lepší, když si s prominutím dají někde venku do huby, než aby vyváděli na stadionu?

Policie to tak vnímat nemůže. Platí zákony a pravidla, které si společnost sama stanovila. Policie přece nemůže tolerovat, že se nějaké skupiny lidí začnou někde mlátit.

K násilnostem ale někdy dochází i na stadionech.

To se musí změnit. Chceme dosáhnout toho, aby na fotbalové stadiony začaly chodit rodiny s dětmi. V současné době to ale téměř není možné. Pokud nejste v nějaké VIP zóně, tak se vystavujete nebezpečí, že tam budete zraněni. A když ne vy, tak děti, které vezmete s sebou. A to je špatně. To už není o sportu, ale o něčem jiném. Takhle to fungovat nemůže.

A řešení?

Musí se nastavit jasná pravidla. To je například i součástí nové smlouvy, kterou na jaře uzavřela policie s Fotbalovou asociací České republiky. Když fotbalový tým nesplní určité podmínky, tak policie může zakázat hraní zápasu. Třeba když hrozí, že by mohlo dojít ke zranění návštěvníků. Týká se to ale i dalších věcí. To bychom však zacházeli do velkých detailů.

Upřímně řečeno, neumím si představit, že policie zruší ligový zápas.

Já si to dovedu představit.

Chcete říct, že klidně zrušíte zápas Baníku, na který přišlo deset tisíc diváků?

Když zjistím, že je ohrožen život, zdraví nebo majetek těch, kteří se přišli podívat na fotbal, tak to udělám. To riziko na sebe vezmu.

Celý rozhovor o nových plánech policejního ředitele, například o vizi o ostravské hlídkové jednotce, o jeho soukromí a další prodrobnosti se dočtete už dnes v pátečním vydání Deníku.