Továrna s roční výrobní kapacitou 1,2 GWh bude představovat největšího domácího dodavatele lithiových akumulátorů HE3DA. Továrna bude nejekologičtějším provozem svého druhu na světě a bude plně robotizovaná.

„Jedná se o pokračování projektu založeném na unikátním světovém patentu známým jako HE3DA, kdy jsme loni představili testovací výrobní linku v pražských Letňanech. Díky investici od Battery Unite jsme nyní schopni již 16. října zahájit výstavbu unikátní gigafactory v Horní Suché.  Jedná se o technologicky naprosto výjimečný provoz, který nemá nikde ve světě obdoby a který ukazuje, jak daleko jsme v technologiích došli. Továrna bude vypouštět čistší vzduch, než přijímat, což je na Ostravsku skutečně důležité,“ řekl hlavní autor projektu Radomír Prus.

„Jsme velmi rádi, že se podařilo dotáhnout jednání do konce. Čeští investoři do projektu postupně vloží miliardu korun, první fáze kapitalizace byla v těchto dnech skončena a může se tak rozjet stavba v Horní Suché. Je pro nás z hlediska prestiže důležité, že jsme se stali prvními investory takto převratné výroby,“ uvedl Milan Rýdl z privátního fondu Battery Unite, který je registrován u České národní banky.

iPhone 8 a iPhone 8 Plus
iPhone 8 v Česku: vyšší cena neodrazuje, prodeje rostou

Autor patentu na unikátní baterie Jan Procházka obdržel ocenění Senátu
Stříbrnou pamětní medaili Senátu obdržel u příležitosti Dne státnosti světově uznávaný český vynálezce a chemik Jan Procházka, který vyvinul unikátní záložní zdroj energie vyráběný pod značkou HE3DA. Předseda Senátu Milan Štěch, který medaile oceněným předal, laureáty označil za opravdové vlastence, kteří přispívají ke zlepšování kvality života v Česku a zasloužili se o šíření jeho dobrého jména ve světě. Pro Procházku to je v krátké době už druhé podobné ocenění, když na jeho počest u příležitosti narozenin vyvěsil nad Kapitolem vlajku Senát USA, kterou mu následně věnovali s oceněním a diplomem.

„Jsem vážně šťastný, že můj vynález se dostává do masivní výroby. Díky tomu získá Česká republika celé nové odvětví skladování energie, které zaměstná desetitisíce lidí,“ komentoval přípravné práce autor patentu Jan Procházka, ředitel firmy HE3DA.

Výrobní hala bude napájena z vlastních zdrojů, kdy veškeré energie, teplo i voda budou využívat efektivní technologie na jejich úsporu a recyklaci.

Zároveň bude továrna 100procentně ekologická: bezprašnost a bezemisní výrobu zajišťují české nanofiltry a Hepa filtry, které vypouštějí čistší vzduch, než který vstupuje do procesu. Díky tomu bude nejekologičtější továrnou tohoto druhu na světě. Vnější plocha výrobní haly a její podloží budou využity jako plochy pro akumulaci energie ze slunce a tepelné energie ze země. Manipulace a doprava v gigafactory bude zajištěna na plně elektrické bázi. V budoucnu bude rovněž vývoz a dovoz materiálů do výrobní haly zajištěn čistě elektrickou přepravní dopravou.

Útok nožem v Marseille
Útočník v Marseille ubodal dvě ženy, další lidi zranil. Policie ho zastřelila

Výrobní technologie HE3DA bude jednou z prvních, která bude kompletně robotizovaná a automatizovaná, výrobní procesy budou splňovat podmínky Průmyslu 4.0. Půjde tedy o ukázkový příklad moderní investice s vysokou přidanou hodnotou, který dává prostor pro vznik celého nového odvětví s možností uplatnění pro desetitisíce lidí.

Baterie, kterou patentovala společnost HE3DA, dokáže sloužit jako energetická banka pro skladování velkého množství energie za velmi nízkou cenu, avšak s vysokou bezpečností. Firma vyvinula dva základní typy baterií. Robustnější, se silnějšími elektrodami a delším nabíjením, bude sloužit jako energetická banka pro skladování velkého množství energie za co nejnižší cenu. Druhý typ, se slabšími elektrodami, umožňuje mnohem rychlejší nabíjení a vybíjení a bude mít využití v elektromobilech nebo v energetice jako zásobárna velmi rychle dostupné energie. Například jako rychlá záloha proudu pro vykrývání špiček či výpadků. V současnosti se baterie naplno nabije již za méně než hodinu.

Foto z trati Jizerská 50
Když nebude sníh, Jizerská 50 vrátí startovné. Vyjednala si na to pojistku

Baterie představuje čistý zdroj energie pro automobily, které se z velké části podílejí na znečištění ovzduší ve vyspělých zemích. Kromě toho je ideálním prostředkem pro zálohování energie z obnovitelných zdrojů, například solárních elektráren. Tím by se mohly odstranit hlavní nedostatky alternativních zdrojů: nárazové přetěžování energetické sítě, a výroba elektřiny v jiný čas, než je potřeba. Česká baterie navíc díky internímu chlazení elektrolytem zabere pouhý zlomek prostoru oproti nyní používaným systémům.

Úspěch Procházkova článku spočívá zejména v odlišném způsobu výroby. Zatímco nynější lithiové baterie se vyrábějí z tenkých elektrod v podobě kovových fólií, na nichž je nalepena aktivní vrstva, Procházkova baterie má vlisované články ne vertikálně, ale horizontálně formou tabletek do rámu. Má tak dvacetkrát větší tloušťku i kapacitu elektrod a pojme mnohem více elektrické energie, než dnešní baterie. Vyniká také v rychlosti nabíjení a nízké výrobní ceně.