Tohle dilema museli řešit snad všichni rodiče, kteří v létě posílají své ratolesti na dětské tábory. Dříve bylo naprosto běžné poslat dítě na dva týdny mimo domov a vyměnit si s ním jen pár dopisů či pohledů. Dnes mají ale mnozí rodiče problém nechat dítě na táboře bez mobilu.

Podle posledního průzkumu České rady dětí a mládeže (ČRDM) jen na pětině táborů děti mobil vůbec nepoužívají, stejný počet je naopak dětem dovoluje bez omezení.

Dáváte dětem na tábor mobil, tablet a podobné technologie?

Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Na šedesáti procentech táborů mohou účastníci mobil používat v předem stanovenou dobu. ČRDM, která problematiku analyzovala, oslovila organizátory 3575 dětských táborů, což je zhruba sedmdesát až osmdesát procent z táborů pořádaných v České republice. U mladších dětí přitom časté hovory s rodiči mohou vyvolat stesk po domově, ti starší zase věčně surfují po sociálních sítích a od digitálního světa si neodpočinou ani během prázdnin.

„Možnost zavolat vedoucímu, poslat mu textovou zprávu nebo e-mail s dotazem je přitom naprosto dostačující,“ řekl Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže.

Sám přitom radí, aby rodiče důvěřovali vedení jednotlivých táborů. „Nesnažte se o přímé spojení s dítětem. V důsledku to znamená pro dítě jen stesk a vykolejení z táborového života plného zábavy, ale i povinností,“ poznamenal Aleš Sedláček.

Hromady kalů znamenají pro Vratimov dlouhodobou ekologickou zátěž.
Jedovaté odpady zmizí, kraj na to získal peníze

Samotné tábory se staví k problému různě. Někde mobilní telefony a tablety tolerují, jinde zakazují. Většinou ale platí, že hlavní slovo má rodič, respektive vedení tábora. „My rodičům a dětem říkáme, ať si s sebou žádné mobily ani elektroniku neberou. Jednak to ruší chod tábora a navíc si není kde mobily nabít, v táboře totiž nemáme elektřinu. Pokud si je však i tak vezmou a neruší tím chod tábora, nijak to neřešíme,“ okomentoval situaci skautský vedoucí Jan Masopust ze 16. oddílu Polanka.

Zuzana Vidličková, jedna ze starostlivých matek, které Deník oslovil, dceři mobil do tábora vzít nezakázala. „Hodně jsem o tom přemýšlela. Nakonec u mě zvítězila taková ta klasická starost o dceru, tak ať si ho raději vezme. Ale za celých 14 dnů jsem se jí ani jednou nedovolala. Sama mi pak po návratu přiznala, že měla mobil celou dobu vypnutý, protože ho tam měla skoro jediná. Vůbec jí prý nechyběl,“ řekla Vidličková.

Nasvícený most Miloše Sýkory v centru Ostravy.Vizualizace.
Nejen radnice. Svítit bude v Ostravě také most Miloše Sýkory. Podívejte se

Odborníci už delší dobu varují, že stále více dospělých lidí je na mobilech doslova závislých. Podle poslední americké studie devět procent lidí kontroluje svůj chytrý telefon dokonce i při milostných hrátkách.

„Snažíme se být v neustálém kontaktu s celým světem, až pomalu ztrácíme kontakt sami se sebou a s tím nejdůležitějším v životě s našimi nejbližšími. Jsme tak ponořeni do virtuálního světa, že nám uniká to nejpodstatnější skutečný fyzický kontakt,“ tvrdí terapeut Aleš Vavřinec, který doporučuje nejen rodičům, ale také dětem takzvaný digitální detox.

„Je jasné, že rodič by měl jít dětem příkladem,“ zdůraznil Vavřinec. „Prostě vypněte alespoň jednou denně svoje chytré miláčky a směřujte pozornost tam, kde to má opravdový smysl. Buďte aktivní, vezměte děti ven a ukazujte jim svět v jeho plných barvách a chutích. Učte je, že dotek je důležitější než tisíc ‚lajků‘,“ dodal Vavřinec. Kdy začít? Včera bylo už pozdě…

Autoři článku: Pavlína Vítková, Aleš Uher

ANKETA DENÍKU: Dáváte dětem na tábor mobil, tablet a podobné technologie?

Pavel Šimek, 40 let, Ostrava:
Nechávám syna, ať si s sebou do tábora vezme, co chce. V tomhle má svobodnou volbu.

Romana Víchová, 36 let, Ostrava:
Mám dva syny a žádné takové vymoženosti jim s sebou nedávám. Jsou oba ještě malí a stačí, že doma vysedávají u počítače.

Tomáš Bartoň, 43 let, Ostrava:
Dceru posíláme do skautského tábora, takže mobil nechává doma. Podle vedoucích je to tak nejlepší a aspoň se naučí psát dopisy.

Ivona Hrabovská, 46 let, Ostrava:
Dávám dceři maximálně mobil, a to jen proto, aby se případně mohla ozvat a být s námi v kontaktu.

Ptala se: Pavlína Vítková

Ilustrační foto
Víkend v Ostravě ve znamení letního kina