Jeho sebevražedný čin zanechal šest mrtvých, mezi kterými byli i šestiletý hoch a tříletá dívka. Blažkův rodný dům je hororová atrakce v centru Liptaně. Je to ale hlavně ruina, o kterou obec nestojí.

Dům zdědil a prodal stát

Blažek byl podivín, samotář a notorický stěžovatel. Po sebevražedném výbuchu plynu v paneláku zemřel bez potomků, takže jeho rodný dům v Liptani po něm dědil stát.

Krásu zasněžené Liptaně objevil pomocí dronu Zdeněk Caisberger.
DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Podívejte se, jak se žije v Liptani

„Chtěli jsme po státu, ať tu ruinu předají obci, že s ní už sami uděláme pořádek. Řekli nám, že nejdřív musí vyhlásit aspoň tři dražby. Dlouho se jim nikdo nepřihlásil, až na poslední pokus do toho vstoupila firma z Brna, která dům koupila. Se současným majitelem je dost těžké se domluvit. Její zástupce jen obecně naznačil, že chce v Liptani nějaký ubytovací komplex, ale v životě tu nebyl. Těžko říct, nakolik jsou jeho záměry reálné,“ krčí rameny starostka Liptaně Blanka Klimošková, které počínání nového majitele nedává smysl.

Proč by to někdo kupoval?

„Možná dům zahlédl na fotce, a omylem ho považoval za obytný objekt vhodný rekonstrukci. Neumím si představit jiný důvod, proč by to někdo kupoval. Když jsme se ptali na záměry nových majitelů, udělali nám fotomontáž s vizualizací, jak by to mohlo vypadat. Když jsem to viděla, tak jim říkám: podívejte, tady navrhujete vchod z našeho pozemku a nemáte to dořešené. Ani další pozemek, kde navrhujete přístavbu, vám nepatří. Působí to na mě dojmem, že si něco plánují na vodě a nemají to sami dořešené,“ popsala starostka komunikaci s vlastníkem Blažkova domu. Leží na hlavní silnici v centru Liptaně. Kousek od něj je památník, turistický rozcestník, dětské hřiště a hasičárna.

Plot místo sítě na střeše

„Lidi kolem toho chodí na hřbitov i do obchodu. Já pak od nich dostávám stížnosti na padající eternit. Když je silný vítr, létají z domu tašky až na silnici. Dokud to vlastnil stát, bylo možné se obracet na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Když jsme urgovali, že jde o nebezpečnou stavbu, tak aspoň přes střechu natáhli síť. Novému majiteli to ale prodali bez sítě. Tu si zase odvezli,“ konstatovala starostka, která se pokoušela nového majitele tlačit k zodpovědnosti přes stavební úřad.

Po několika urgencích a upozorněních majitel nechal postavit kolem Blažkova domu plot. „Tím plotem prozatím rekonstrukce začala i skončila. Bojíme se, jak dlouho nás ten dům ještě bude strašit a hyzdit obec. Naším záměrem bylo všechno tam zplanýrovat a vysadit park. Podle nás se už objekt nedá zachránit, ale podle předchozího majitele, tedy státu, se v tom dá bydlet. To bych chtěla vidět. K prodeji to prezentovali jako obyvatelný objekt, přestože střecha je totálně nadranc a už jsou propadlé i stropy. Tak uvidíme, jak majitel pochodí se svým nápadem na ubytovací prostory. Tady v Liptani tomu moc nevěříme,“ uzavřela starostka Blanka Klimošková.

Přečtete si také další články související s obcí Liptaň:

Barbora Bartecká rozumí stavebním konstrukcím, tanci, bylinkám, gastronomii a regionálním potravinám. Z Ostravy se přestěhovala do Horních Povelic, kde založila Bylinkový ranč Majoránek.
Ze statičky bylinkářkou. Stavební expertka z Ostravy našla domov na Osoblažsku
Starostka Liptaně Blanka Klimošková.
Starostka Liptaně: Každý zájemce bude mít svou čističku ještě letos