Sáčky přinesl na služebnu městské policie. Jak uvedl, z médií se dozvěděl, že by mohlo jít o nebezpečnou látku. Strážníci ihned kontaktovali Policii ČR, která situaci v Moravskoslezském kraji detailně monitoruje.

Po užití drogy již dva lidé zemřeli a více než dvacet bylo intoxikováno. Počet obviněných stoupl na devět. Posledním stíhaným je muž (34 let) z Ostravy.

 „Je podezřelý, že poskytl dalším osobám předmětnou psychotropní látku s vědomím, že jde o látku nepříznivě ovlivňující psychiku člověka a jeho ovládací, případně rozpoznávací schopnosti,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Jednomu ze zadržených, který měl co do činění se smrtí bezdomovce, jež zemřel minulé pondělí v centru Ostravy, hrozí až osmnáct let vězení.

Policie ve středu zveřejnila fotografie dalších balíčků, obsahujících nebezpečnou drogu:

Policie ve středu zveřejnila fotografie dalších balíčků, které obsahují nebezpečnou látku.Zdroj: Policie ČR
Policie ve středu zveřejnila fotografie dalších balíčků, které obsahují nebezpečnou látku.Zdroj: Policie ČR

PREVENCE

Ostravští strážníci již několik dnů obcházejí bezdomovce a narkomany, kteří tvoří většinu intoxikovaných a varují je před užitím drogy.

Hledaný násilník.
Muž prohrál na Stodolní, vztek si poté vybil na náhodné oběti. Poznáte ho?

„Při pěším výkonu služby informují osoby, které by mohly přijít do kontaktu s výše zmíněnou drogou, o možných důsledcích užití,” uvedla mluvčí ostravských strážníků Michaela Michnová. Muž, který drogu na služebnu přinesl, se podle ní zachoval správně. Jak ale dodala, v podobných případech je nejlepším řešením přivolat přímo na místo Policii ČR.

MLÁDEŽ

Další ohroženou skupinou je mládež experimentující s drogami. V nemocnici minulý týden skončil patnáctiletý chlapec z Ostravy. Před užitím syntetických canabinoidů jsou lidé varování i prostřednictvím vysílání městského rozhlasu. Tuto formu zvolili v Hlučíně, kdy se jeden člověk intoxikoval a další zemřel.

Celníci zajistili 12 800 balíčků tabáku o hmotnosti 640 kilogramů bez platné tabákové nálepky. Foto: Celní úřad
Celníci v kamionu na dálnici v Ostravě našli stovky kilogramů tabáku