Krátce před půl čtvrtou odpoledne v sobotu 2. července byla na operační středisko Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje nahlášena přítomnost celkem osmi kozlů na 360. kilometru dálnice D1 ve směru na Olomouc. Na místo postupně vyjeli hasiči ze stanice Ostrava-Přívoz, kteří se specializují právě na odchyt zvěře, spolu s profesionálními kolegy ze stanic Ostrava-Fifejdy a Ostrava-Jih.

Letní koupaliště Sareza v Porubě. 19. června 2021 v Ostravě.
Vzhůru na koupaliště v Ostravě a okolí, kolik tam dnes utratíte peněz

"Při příjezdu první jednotky ze stanice Ostrava-Přívoz na místo, byli kozli „doprovozeni“ přítomnou jednotkou dálniční policie ke krajnici dálnice. Jednotka společně s další profesionální jednotkou za stanice Ostrava-Fifejdy udržovala kozly u krajnice. Současně byl na místo události povolán technický automobil „Sršeň“, určený a vybavený právě pro odchyt zvěře. Hasiči z něj použili „naháněcí“ desky, a s jejich pomocí doprovodili stádo nervózních kozlů ke svodidlům, která následně přeskočili jak kozli, tak hasiči. Všichni společně poté pokračovali po louce až k místní čističce odpadních vod, kde už společně vyčkávali na příjezd nákladní dodávky ze stanice Ostrava-Jih," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp. 

Pohřešovaní a hledaní lidé, Ostravsko, červenec 2022.
Znali jste je? Zmizeli, policie hledá na Ostravsku stovky lidí, vraha i poslance

V mezičase se Policii ČR podařilo úspěšně dohledat majitele zvířat, který si pro své zatoulané kozly neprodleně přijel. Hasiči mu ještě pomohli celé stádo nahnat do nákladového prostoru jeho soukromého vozidla a majitel si následně své kozly odvezl.

"Celá akce zabrala hasičům a kolegům z PČR něco málo přes hodinu a půl. Celá událost se obešla bez zranění jak zasahujících, tak i kozlů. Provoz na dálnici nebyl nijak výrazně ovlivněn," dodal mluvčí.