Davidův mlýn

Kde: Staré Těchanovice
Vstupné jednodenní: 180 Kč
Proč právě sem: Areál Davidův mlýn nabízí tři rybníky. Větší z nich s kapry, candáty, štikami a sumci si užijí zkušení rybáři. Pokud se ubytují v místním penzionu, mohou si úlovek odnést a sami ugrilovat nebo nechat zpracovat v restauraci. Pro začátečníky a děti je určen menší rybník, který je zarybněn pouze pstruhy. Zde lidé neplatí za povolení k rybaření, ale pouze za vylovené ryby. Živou rybu si můžou rovnou koupit a nechat vyvrhnout i ti, kteří sami rybařit nechtějí.

Skvělý rybolov nabízí i Staříč
Rybník Staříč u Frýdku-Místku je velice dobře zarybněným revírem, kde mohou rybáři chytit celou řadu rybích druhů nejrůznějších velikostí. V tomto soukromém revíru, který má rozlohu dva hektary, nechybí ani kapitální ryby, nádherní kapři nebo amuři. Na své si přijdou i lovci dravých ryb. K chytání není zapotřebí rybářský lístek, stačí povolenka, kterou lze zakoupit u správce rybníku. Prostředí okolo soukromého revíru Staříč nabízí klid a pohodu. Rostou zde vysoké stromy, které rybářům poskytují blahodárný stín i v těch největších parnech. Navíc břehy jsou příjemně travnaté a je z nich velice dobrý přístup až k vodě. V revíru Staříč si mohou rybáři zachytat za příznivé ceny, loví se na dva pruty. Rybářská sezona na rybníku Staříč je od dubna do října a loví se přes den, ale i v noci.

Zlatohorský rybník

Kde: Kamberk
Vstupné jednodenní: 500 Kč
Proč právě sem: Vypravit se na dravé vodní ryby na loďce mohou zájemci na Zlatohorském rybníku. K dispozici jsou pro ně tři loďky, které si ale musí v předstihu rezervovat. Třinácti hektarový rybník ukrývá štiky, amury, kapry a okouny. Zalovit si ale mohou pouze rybáři s platným rybářským lístkem. Rybník je rozdělen na jednotlivé revíry, které si lidé pronajmou na jeden až sedm dní. Tři revíry je možné si pronajmout pouze s karavany, které jsou u rybníka přistaveny.

Ulovte si ryby i zážitky na Opavsku
Chcete si zkusit zachytat ryby, ale nevlastníte rybářskou povolenku? Nevadí! Na Opavsku si můžete ulovit macatého kapříka či duhového pstruha i bez ní. Jednou z možností je Davidův mlýn ve Starých Těchanovicích. Menší rybník je určen převážně nerybářům, rodičům s dětmi a vůbec všem, kteří si chtějí rybaření vyzkoušet a ulovit si nějaké rybí maso domů. Je zarybněn pouze pstruhy a každý úlovek si rybář odnáší domů, vracení úlovků do vody není povoleno. Za prut s navijákem zaplatíte 100 korun, cena pstruhů činí 160 korun za kilogram. Na velkém rybníku stojí denní povolenka na prut 180 korun. Pro neubytované hosty je možná pouze metoda „chyť a pusť“. Ubytovaní pak za vyčištěného, vykuchaného a naporcovaného kapra zaplatí 130 korun za kilo živé váhy. Mohou si ho ale navíc rovnou nechat připravit ve zdejší restauraci.
Také na pstruží farmě Bělá a v areálu Panského mlýna v Opavě-Kylešovicích mohou zájemci využít možnosti rybolovu pstruhů ze sádky. Veškeré vybavení si lze na místě půjčit.

Karvinsko nabízí bohatý výběr
Rybářství Rychvald na Karvinsku obhospodařuje zhruba dvě desítky rybníků. Komerční rybaření umožňuje na rybníku Nový stav. Jak uvedl Michael Peroutka z Rybářství Rychvald, mají zájemci o rybaření možnost zakoupit si povolenku od krátkodobé jednodenní až po roční. „Zmíněný sportovní revír zájemci o rybaření využívají a v poslední době jich přibývá,“ dodal Michael Peroutka. Podobných komerčních rybářských revírů je na Karvinsku více. Například Havířov, Dolní Suchá jezero Adošov, Horní Suchá jezero Nebesák. Dětmarovice rybník Hastrmanka, Orlová U Rákosníčka, Karviná Míčovec a Pilárčík (Karviná-Louky).

Slavnostní otevření rybníků Pod Bedřiškou v Nové Vsi, 25. srpna 2019 v Ostravě.
Novoveské rybníky ukázaly veřejnosti novou tvář. Byli jste se podívat?

Rybníky Černá v Pošumaví

Kde: Černá v Pošumaví
Vstupné jednodenní: 200 Kč
Proč právě sem: Soukromý revír Rybníky Černá v Pošumaví nabízí celoroční lov ryb i pro zájemce, kteří nemají rybářský lístek a vybavení. Lidé si zachytají na soustavě několika rybníků, kterou v minulosti vybudoval na starém mlýnském náhonu hrabě Kolowrat. Rybáři mohou chytat amury, štiky, líny, pstruhy, siveny a kapry. Během hlavní sezony si úspěšní lovci mohou nechat čerstvě ulovené pstruhy nebo siveny okamžitě připravit k jídlu. V zimě rybáři vyrazí i na lov ryb skrze vysekané otvory do ledu.

Rampichov

Kde: Letkov
Vstupné jednodenní: 500 Kč
Proč právě sem: V soukromém revíru Rampich si mají možnost zalovit profesionální rybáři, ale na své si přijdou i úplní začátečníci. Čeká na ně totiž odborné poradenství, možnost zapůjčit si pruty, podběráky a koupit vhodnou návnadu. Rybník najdou zhruba tři kilometry od Plzně. Pstruha duhového, candáty, kapry, líny a mnoho dalších ryb mohou rybáři pustit zpět do vody nebo si úlovek odkoupit, nechat očistit a vykuchat. Zájemci si vyzkouší také muškaření a v zimě lov na dírkách.

InfografikaZdroj: Deník

Rybník Ráj

Kde: Holín u Jičína
Vstupné jednodenní: 250 Kč
Proč právě sem: Sportovní rybaření ve stylu chyť a pusť si užijí zájemci v malebné krajině pod Prachovskými skalami. Rybník Ráj u Holína je soukromý a k lovu ryb tak lidé nepotřebují rybářský lístek. Mohou použít vlastní prut nebo si výbavu půjčit. Ve vodách na ně čekají jeseteři, amuři, kapři nebo štiky. Zájemci mohou lovit i v noci. U rybníka si postaví stan a zarybaří si i několik dní. V Ráji si zachytají také děti. Každoročně pro ně organizátoři chystají
přes léto rybářské tábory.

Hůrka

Kde: Horní Planá
Vstupné jednodenní: 400 Kč
Proč právě sem: V rodinném Pstruhařství Hůrka čeká na návštěvníky nevšednízážitek. Oběd nebo večeři si totiž mohou sami vylovit z křišťálových vod rybníků u Lipna. Napájejí je potoky ze Šumavy a jejich kaskádovité rozložení je ideálním prostředím pro chov pstruha duhového. Kromě něj tam najdou rybáři i kapra, lína, sumce a další sladkovodní ryby. Úlovky lidem připraví přímo na talíř v Rybí restauraci Hůrka. Zájemci také mohou využít možnosti ubytování a ryby si sami ugrilovat na zahradě.

Pavel Švaniga z Břidličné vylovil o víkendu z nádrže Slezská Harta rekordní štiku, která vážila 14 kilogramů a měřila 120 centimetrů. Je mu 73 let.  Na kapitální štiku čekal celý život.
Harta vydala obří štiku: o takové trofeji rybář snil celý život

Lázně Bohdaneč

Kde: Lázně Bohdaneč
Vstupné jednodenní: 150 Kč
Proč právě sem: Kapry, líny, candáty, ale i sumce a štiky mohou lidé ulovit v revíru u Lázní Bohdaneč na Pardubicku. Areál uprostřed krásné přírody je vhodným místem na výlet pro celou rodinu. Najdou v něm totiž ubytování, restauraci a hřiště pro děti. Rybářské vybavení pro lov na dírkách, pruty na dravé ryby a kapry zájemci seženou v místní půjčovně. V ceně denní povolenky je zahrnuto také vypůjčení rybářského prutu. Začátečníkům s lovem ryb poradí zkušený personál.

Kaprodrom

Kde: Olomouc
Vstupné jednodenní: 229 Kč
Proč právě sem: Příznivci rybaření najdou oázu klidu poblíž centra Olomouce na Kaprodromu. V areálu si zapůjčí všechnu potřebnou výbavu. Kapry, jesetery i amury si lidé následně odnesou domů. Rybník je v letních měsících otevřen od rána do setmění. Vhodný je především pro rodiny s dětmi. Na ty totiž kromě rybaření čeká i koupání nebo zábava v lanovém centru. Dospělí návštěvníci zase ocení čerstvé ryby a další grilované speciality v místní restauraci.

U Jejkala

Kde: Vranov nad Dyjí
Vstupné jednodenní: 200 Kč
Proč právě sem: Zájemci, kteří by si chtěli ulovit kapra, lína, štiku nebo sumce mohou zavítat do Vranova nad Dyjí. Ve dvou soukromých rybnících U Jejkala si zachytají i bez rybářského lístku. Najdou je asi dva kilometry od Podmyče, přičemž poslední kilometr musí dojít pěšky. Oba rybníky se nachází na kraji lesa v malebné přírodě Národního parku Podyjí. Kvůli tomu ale není možné u vody přenocovat. Ulovené ryby si úspěšní lovci mohou odnést za poplatek.

Jak probíhá výlov rybníků U Jejkala? Podívejte se. 

Sumčák

Kde: Ostrá
Vstupné jednodenní: 1200 Kč
Proč právě sem: Pokusit se zdolat dvoumetrového sumce mohou zkušení rybáři i laici v pískovně Ostrá nedaleko Lysé nad Labem. Komerční lov typu chyť a pusť si vyzkouší také lidé, kteří nevlastní rybářský lístek. Mohou si půjčit vybavení potřebné k ulovení majestátního krále českých vod. K dispozici jsou čtyři chatky pro dlouhodobější lov a jedno místo pro karavan. V deset metrů hluboké pískovně žije přes dvě stě sumců, mezi nimiž je i třicet pět albínů. Největší ulovený sumec měřil 252 centimetrů.

InfografikaZdroj: Deník

Lucie Kohoutková, Ladislav Zouhar

Ilustrační foto.
Kraj podpořil rybáře. Dal jim 150 tisíc na boj se suchem