Výměna mincí ve všech pobočkách České národní banky začala rovněž včera (30. ledna) a potrvá do vyčerpání zásob.

Tři mince s nominální hodnotou 20 korun nesou portréty prvorepublikových národohospodářů, kteří mají významný podíl na vzniku a stabilitě koruny po založení československého státu – prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila.

Vedle těchto příležitostných dvacetikorun, které navazují na loňskou říjnovou emisi tří dvacetikorun zpodobňujících T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika, byla vydána také papírová bankovka s portrétem Aloise Rašína o nominální hodnotě 100 korun, která je ozvláštněna logem oslav 100. výročí zavedení československé koruny.

Příležitostných dvacetikorun bylo vyraženo omezené množství 200 tisíc kusů od každého motivu. Tyto mince a bankovky se nedají objednat ani zaslat, možná je pouze výměna za jakékoli jiné české mince a bankovky, a to v pobočkách České národní banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem.

Zájemci stáli ve frontách i v Brně a Praze

Jako první do fronty dorazil Brňan Luboš Slaný. „Přišel jsem už ve čtyři ráno. Mám sbírku historických mincí. Při loňském vydávání dvacetikorun jsem byl ve frontě už od jedné v noci,“ řekl Slaný. 

Pamětní stokorunová bankovka ke stoletému výročí československé koruny
Stoletá koruna. ČNB vydá první pamětní bankovku a vystaví stomilionovou minci

Fronta narůstala s prakticky každým spojem hromadné dopravy, který na náměstí přijel. „To se zase chystá měnová reforma, že tu čeká tolik lidí?“ vtipkovala jedna skupinka čerstvě příchozích před sedmou hodinou. 

Před pražskou centrálou České národní banky v ulici Na Příkopě se pak dnes před devátou hodinou ráno vinula fronta několika stovek lidí až do poloviny ulice Nekázanka.

Podle Denisy Všetíčkové z odboru komunikace národní banky je zájem lidí obdobný jako loni. „Tehdy jsme mince měnili pět dní. V první den emise je ale obtížné předpovídat, jak dlouho výměna potrvá. Určitě ale půjde o několik dnů,“ uvedla. 

Oslava stoletého výročí odluky měny

Česká národní banka vydala 30. ledna již druhou sérii tří příležitostných oběžných dvacetikorun. K nim se poprvé připojila i bankovka. Ta má nominální hodnotu 100 korun a nese na sobě přítisk loga 100. výročí zavedení československé koruny, které připadá právě na letošní rok.

Národní banka lednovou emisí mincí navazuje na loňskou sérii nazvanou Významné osobnosti československého státu. Tři dvacetikoruny nesly potrtéry zakladatelů Československa Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika. 

Dvacetiminutové stání ve frontě v silném větru a kapkách deště. Tak to vypadalo první den výdeje unikátních dvacetikorunových mincí s hlavou Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše nebo Milana Rastislava Štefánika u brněnské pobočky České národní banky.
Fronta jako na banány. Lidé oblehli banku kvůli unikátním dvacetikorunám

Tentokrát mince s nominální hodnotou 20 korun nesou portréty prvorepublikových národohospodářů, kteří mají významný podíl na vzniku a stabilitě koruny po založení československého státu – prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila.

Kromě nich Česká národní banka vydala i oběžnou bankovku o nominální hodnotě 100 korun, která je ozvláštněna logem oslav 100. výročí zavedení československé koruny. Tento tzv. přítisk je umístěn na lícní straně v kuponu pod nominální hodnotou jinak běžné stokoruny.

Vyměnit mince a bankovky je možné pouze osobně

Celkem jde do oběhu dvě stě tisíc mincí a bankovek od každého vzoru. Tyto mince a bankovky se nedají objednat ani zaslat, možná je pouze výměna za jakékoli jiné české mince a bankovky, a to výhradně na pracovištích České národní banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem.

„Stanovili jsme limit tří kusů od každého na výměnu, potrvá až do vyčerpání zásob,“ informovala mluvčí národní banky Markéta Fišerová. 

Výroba 130 kilogramů vážící mince v České mincovně 20. prosince 2018 v Jablonci nad Nisou.
V Jablonci vyrábějí druhou největší zlatou minci světa. V hodnotě 100 milionů

Občané si tak mohou vyměnit maximálně devět dvacetikorun v celkové hodnotě 180 korun a bankovky v hodnotě 300 korun. Z důvodu zrychlení výměn banka doporučuje, aby měli zájemci připravenou pětisetkorunovou bankovku.

Mince však bude možné získat také později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, které budou obsahovat i dvacetikoruny s portréty T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a E. Beneše vydané v říjnu 2018. Kolem poloviny letošního roku budou tyto sady k dostání v běžné kvalitě a již v prvním čtvrtletí roku 2019 ve špičkové kvalitě (proof).  

Česká národní banka.
Roční ztráty České národní banky klesly o 239 miliard. Pomohl jí kurz koruny