Domov pro seniory ve Frýdku-Místku měl vydán zákaz návštěv již od chřipkové epidemie, a to od 10. února a dodržuje důkladnou a pravidelnou hygienu všech ploch. 

„Od 2. března jsme omezili potkávání uživatelů v jídelně a omezili jsme některé hromadné akce,“ uvedl Petr Kuchta, ředitel domova.
Jen o pár dnů se opatření zpřísnilo i pro zaměstnance a externí partnery, kteří by mohli nakazit seniory a personál.

Technické služby ve Frýdku-Místku dezinfikují zastávky a lavičky, 31. března 2020 ve Frýdku-Místku.
PODÍVEJTE SE: Frýdek-Místek dezinfikuje město, lavičky, tlačítka i podchody

Přibyla proto pravidelná desinfekce rukou, kontroly všech osob na recepci a všem byla vydávána rouška.

Zhruba v půli března už nesměli uživatelé opouštět jednotlivé domovy a patra.

Senioři, ale mohli dále využívat terasy, zahradu nebo balkóny. Zaměstnanci se rozdělili na skupiny, aby se maximálně zamezilo kontaktu pracovníků z různých pracovišť. „Systém jsme vypilovali tak, že máme kompletně oddělen provoz kuchyně a prádelny, zaměstnanci chodí svým vchodem a nepotkají se s nikým jiným,“ vysvětlil ředitel. 

Vizualizace dopravního terminálu, Frýdlantu nad Ostravicí.
PODÍVEJTE SE: Výlety na Ondřejník budou více v pohodě, v plánu je nový terminál

Domov trápí i nedostatek respirátorů. „Spolupracujeme s šicí dílnou, která používá certifikované látky a našila nám roušky a empíry, které můžeme prát a opakovaně použít. Tímto šetříme materiál, který dostáváme od kraje a magistrátu,“ dodal ředitel.

Magistrát domovu dodal nano-roušky, které mohou také využít. „V době růstu nakažených v ČR jsme vykoupili sklady svařovací techniky a nakoupili u nich poslední respirátory FFP3, štíty s plexi jsme nakoupili například v zahradnických potřebách,“ přiblížil Petr Kuchta získávání ochranných pomůcek.

Dezinfekci a rukavice má domov na dva měsíce dopředu.

KRIZOVÝ PLÁN

Omezil se i nábor nových uživatelů. Aktuálně je v domově 6 volných lůžek. Další lůžka budou přidány do prostor fyzioterapie. Celkem by mělo být připraveno 15 krizových lůžek. 

Krizový plán domova je rozsáhlý, dle různých variant možného zavlečení nákazy v domově. Základním scénářem je karanténa jednotlivých pokojů, poté pater, a počítá se i s dopadem na celý objekt. Krizový scénář počítá s úpravou jídelníčku, pobytu zaměstnanců, kteří budou vykonávat celotýdenní službu, domov má zapůjčeno vybavení od Pionýrů Staříč pro 35 zaměstnanců, zbytek by měl spát na matracích a karimatkách.

„V případě krizového scénáře se služba omezí na nejnutnější úkony. Pevně věřím, že to ale zvládneme, a k tomuto nedojde,“ doplnil ředitel.

PREVENCE VE FRÝDLANTU

V souvislosti s šířením koronaviru se ve Středisku sociálních služeb ve Frýdlantu nad Ostravicí zaměřili na měření teploty u klientů i zaměstnanců, striktně byly odděleny stravovací úseky, prádelna a údržba.

Vzájemná pomoc ve Frýdlantu nad Ostravicí, děkujeme všem!
Vzájemná pomoc ve Frýdlantu nad Ostravicí, děkujeme všem!

Byl vydán zákaz návštěv od 10. března a následně došlo k uzavření celého objektu. Dohlíží se na zvýšený úklid, hygienu, rozmístění dezinfekčních nádob, povinné roušky a rukavice. Roušky, rukavice a dezinfekci domov má. Ušité roušky obdržel od dobrovolných dárců, respirátory dodal Moravskoslezský kraj a ostatní pomůcky externí dodavatelé. 

Domov pro seniory Frýdek-Místek.
Kontakt s rodinou v domovech seniorů? Objevují tu kouzlo videorozhovorů

„Chybí nám pouze ochranné oděvy,“ uvedla Zuzana Poppek, manažerka Střediska. Variantní řešení i krizové scénáře mají i zde zpracovány. „U personálu i klientů se zvyšuje obava a strach z nákazy. Ocitáme se všichni před novou výzvou a situací, ve které jsme nikdy nebyli a všichni se snažíme hledat ta nejlepší možná řešení,“ zakončila Zuzana Poppek.

V hospicu ve Frýdku-Místku došlo k omezení a následně zákazu návštěv, dodržuje se zvýšený hygienický režim a povinnost nosit ochranné pomůcky. „Šitých roušek máme díky zejména dobrovolným dárcům a různým organizacím dostatek. Profesionálních roušek relativně také,“ uvedl Jan Jursa, ředitel hospicu. 

Primátor Michal Pobucký vyzývá veřejnost k nošení roušek.
Primátor Frýdku-Místku: Celému kraji pomohlo, že jsme byli vždy o krok napřed

Hospic obdržel i roušky z nanofiltrem pro několikanásobné použití. Respirátorů FFP2 má hospic pouze několik desítek, což při výskytu COVID 19 pokryje potřebu zaměstnanců jen na několik dnů.

„Respirátory a roušky dostáváme od Krajského úřadu a magistrátu,“ zakončil ředitel.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník