Osoblažsko je krásná, řídce osídlená, odlehlejší část našeho kraje: ze Slezských Pavlovic dojedete do nejbližšího většího města - Krnova - zhruba za půl hodiny. (A přes cestu vám přitom přejde srnec a stádečko daňků, jak se včera přesvědčili redaktoři Deníku.) V současných plánech Moravskoslezského kraje ale je, aby se v horizontu asi pěti let dalo z jakéhokoli místa kraje dojet do Ostravy za 45 minut. Také to se dozvěděli včera občané, kteří přišli na setkání s prezidentem republiky ve Slezských Pavlovicích.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji, 15. května 2018, na snímku s hejtmanem Ivo Vondrákem.
Bonmoty a zase bonmoty. Prezident Zeman jimi ani v Ostravě nešetřil

Miloše Zemana zde v druhém kole prezidentských voleb volilo 76 lidí. V procentním vyjádření to při 53procentní účasti udělalo 89 procent. Prezident přijel voličům poděkovat. Pod střechu altánu u obecního úřadu se ani všichni nevešli. „Slezské Pavlovice mají 219 obyvatel, když odečteme malé děti, zeptám se: přišli všichni?“ vítal návštěvníky půl hodiny před příchodem prezidenta moderátor. „Ne, všichni ne, někteří chodí do práce,“ ozvala se odpověď.

Moderátor poté krátil lidem čekání povídáním o různých tématech, o historii Osoblažska, projektech Evropské unie a o prezidentovi. „Je to skvělý člověk, dobrý rétor. Ale přijeli za vámi dnes i další lidé, kteří mohou vaší obci zajistit podporu a přinést vám, cokoli potřebujete,“ vysvětlil.

A co lidé ve Slezských Pavlovicích potřebují? „Nemáme tady lékárnu, nejbližší je ve Městě Albrechticích,“ odpověděla na dotaz Deníku před setkáním s prezidentem osmdesátnice Luba Mondeková. Je Volyňská Češka a do Slezských Pavlovic přišla s rodiči hned po válce, žije v místní bytovce.

Více přinese páteční tištěné vydání Deníku

Krnované se ve středu 16. května zapojili do tradiční sbírky proti rakovině, jejímž symbolem je žlutý kvítek.
Lidé podpořili sbírku proti rakovině