VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě aneb „Super jídlo“ za super ceny

Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplň letos již devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice od 15. ledna do 28. února.

14.1.2018
SDÍLEJ:

Uznávaný gourmet Pavel MaurerFoto: Deník / Divíšek Martin

V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Autor: Hana Porebská

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 25 000 Kč Mechanici a opraváři osobních automobilů automechanik,mechanik pneuservisu,výměna čelních skel, obsluha ruční myčky. Požadované vzdělání: nižší střední. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Vhodné zájemce se zájmem o profesi FIRMA ZAUČÍ;, možnost zapůjčení firemního vozidla pro soukromé účely, možnost mytí a čištění + bezplatné opravy soukromého vozidla v pracovní době,, pracovní doba: 7.00 hod. do 15.30 hod., v zimním období možno od 7.00 hod. do 14.00 hod.. Pracoviště: Ms steel s.r.o., Na Nábřeží, č.p. 231, 736 01 Havířov 1. Informace: Marek Stojanov, +420 602 527 826. Obchod - Obchod Obchodní zástupce 85 Kč Obchodní zástupci obchodní zástupci. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 85 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Způsob kontaktu: předem telefonicky dohodnout schůzku od 7.00 hod do 15.00 hod.. Pracoviště: Silva art, spol. s r. o. - sídlo, Nová Tovární, č.p. 1746, 737 01 Český Těšín 1. Informace: Stanislaw Krótki, +420 558 742 018-9. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 11 175 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavači, příprava jídla v bistru. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 11175 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prodej a příprava jídel v bistru., , Pracovní doba 7:00-14:00; 14:-22:00., Ranní a odpolední směny., , Způsob kontaktu: předem telefonicky (8:00-17:00) dohodnout schůzku nebo zasílat životopisy na email.. Pracoviště: Jiří pokorný - pracoviště, F. S. Tůmy, č.p. 1200, 735 14 Orlová 4. Informace: Jiří Pokorný, +420 603 281 449. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Lektoři dalšího vzdělávání 150 Kč Lektoři dalšího vzdělávání Lektoři dalšího vzdělávání. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 150 kč, mzda max. 200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce:, Lektor poradenského programu "Pracovně právní minimum" pro osoby evidované na ÚP. Výuka PO-PÁ, nepravidelně, od 8 do 13:00 hod., Požadujeme:, Písemný doklad o dosaženém vzdělání pro doložení minimálně středoškolského vzdělání s maturitou v oboru: POUZE Kód 68 - Právo, právní a veřejnosprávní činnost., Strukturovaný životopis (vlastnoručně podepsaný) pro doložení praxe v lektorské činnosti v minimálním rozsahu 3 let u středoškolského vzdělání lektora a 1 roku u vysokoškolského vzdělání lektora., , Způsob kontaktu: zasílat životopisy na email.. Pracoviště: Městský dům kultury karviná, tř. Osvobození, č.p. 1639, 735 06 Karviná 6. Informace: Jaromír Tobola, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lukáš Budínský (v bílém) věří, že tým ještě půjde herně nahoru.

Lukáš Budínský si pochvaluje: Potřebovali jsme jen ustálit sestavu

Jednání havířovských zastupitelů.
9

Zastupitelé jednali o služebně, jazzu i vánočních dárcích

Poslední dny registrace do Havířovské desítky!

Havířov – Už jen pár dní zbývá do vypršení on-line registrace na populární běh městem pod názvem Residomo Havířovská desítka.

Ptali jste se lídra Společně pro Havířov-Koalice KDU-ČSL a STAN

Ing. Bohuslav Niemiec, lídr kandidátky SPOLEČNĚ PRO HAVÍŘOV - KOALICE KDU-ČSL A STAN a radní města, odpovídal na dotazy čtenářů Deníku.

Stará Karvinná ožívá v novém dokumentu

Díky novému dokumentu poloamatérských filmařů z týmu Art Klapka se mohou diváci ponořit do bohaté historie dnes již zaniklé Karvinné.

Jan Moravec: Na ofenzivě jsme pracovali

Karviná – Blýskl se povedeným výkonem i parádním gólem „pod víko“. Karvinský Jan Moravec si užíval ligovou výhru nad příbramským nováčkem 4:1 i výborné herní představení svého mužstva.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT