Jablečný mošt neodmyslitelně patří k podzimu. Mošt z jablek je cenným zdrojem vitaminů, přírodního cukru, pektinu, ovocných kyselin a dalších přírodních látek, a dokáže potěšit i naše chuťové pohárky. Obsahuje také velké množství vitaminu C a vlákniny.
Zahrádkáři z Místku moštují na objednávku od září do konce listopadu a otevřeno mají denně. „Cena moštu je pět korun za litr, cenu máme jednotnou a jedna várka jablek k moštování má mezi 40 až 90 kilogramy,“ uvedl Dalibor Štefek z ČZS Místek.

V moštárně ovoce umyjí, nadrtí a vylisují, a dokonce i odpad zlikviduje moštárna. Lidé si musí pouze donést vlastní nádoby na mošt. Moštárna v Místku je poměrně velká, ale i v menších obcích se najdou provozovny, které lidem jablka zpracují.
„Mošt prodáváme za tři koruny na kilogram ovoce a jablečnou drť děláme za 50 haléřů na kilogram, letos je ale úroda špatná,“ uvedl Jaroslav Peter ze ČZS Staříč.
I staříčskou moštárnu ovlivňuje letošní neúroda jablek a zakázek na moštování nemají moc. Na jaře pomrzla celá řada stromů, květy třešní, jabloní, švestek i hrušní. Jablek je méně a navíc jsou drobné.

Moštuje se i ve Fryčovicích vždy v sobotu od 8 do 15 hodin v září a říjnu, na jiný termín je nutno se domluvit. Pracovní doba se v průběhu moštování může změnit podle zájmu občanů. Cena moštování pro člena zahrádkářské organizace ČZS Fryčovice je 3 koruny za kilogram ovoce. Ostatní zaplatí 4 koruny za kilogram ovoce. Ve Fryčovicích drtí a lisují pouze umyté ovoce do nádob, které si lidé sami donesou. Odpad si musí každý zákazník odebrat zpět. Minimální hmotnost k moštování je 30 kilogramů jablek. Ve Fryčovicích nemoštují letní a přezrálá jablka či hrušky.
Další moštárny v okrese se nachází například v obcích Raškovice, Lučina, Jablunkov, Řepiště, Baška, Krmelín nebo na Riviéře v Místku.