VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nic se neurodilo. Snad příští rok, omlouvají se zákazníci pálenic

Kuriózní situace zažívají provozovatelé pálenic v Ostravě a okolí. Zákazníci, kteří byli zvyklí od září objednávat vypálení kvasů, telefonují provozovatelům pálenic a napůl si stýskají a napůl se omlouvají: „Neurodilo se ovoce, takže letos nedorazíme. Snad příští rok.“

25.9.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

Velkopolomský lihovar a likérka hlásí, že proti loňsku zatím přivezli lidé k vypálení asi dvacet procent ovoce.

„U nás to funguje tak, že stačí, když zákazník doveze celé ovoce. My jej tu zpracujeme a připravíme z něj kvas, a ten pak i vypálíme. Letos ubylo zákazníků a ti, co přijedou, vozí výrazně méně jablek. Takže kdo třeba loni odevzdal 200 kilo, letos přiveze 20 kilo, v tom lepším případě padesát. V průměru jsme ale na dvaceti procentech. Za dvacet let, co to tady provozujeme, tak bídný rok nepamatuji,“ říká Marcel Černík z lihovaru ve Velké Polomi.

Důsledkem je to, že pálenice je v provozu jen dva dny v týdnu. Lepší už to podle Marcela Černíka letos nebude.

„Takže jsme smíření s tím, že na pěstitelském pálení rozhodně letos nevyděláme. Obdobné je to totiž i u zákazníků, kteří si kvasy připravují sami a vozí je k nám jen k vypálení. V minulých letech jsme měli sešit popsaný objednávkami, teď nám na to stačí jedna stránka. Zatím máme něco přes deset objednávek,“ dodal Marcel Černík s tím, že letos neúroda postihla nejen jablka, ale i švestky či hrušky.

Zákazníkům, kteří dovezli celé ovoce, za litr padesátiprocentního destilátu účtují 140 korun. Ti, kdo dovezli kvasy, platí za stejné množství pálenky o deset korun méně.

LEPŠÍ MÁLO NEŽ NIC

Díky letnímu slunci mají ale jablka podle Marcela Černíka dostatek cukru.

„Garantujeme tak zákazníkům výtěžnost 11 litrů destilátu ze sto kilogramů. A ti, kdo mají jablek málo, ať je klidně přivezou. A když přiveze třeba padesát zákazníků po dvaceti kilech jablek, dělá to dohromady tunu. A z toho už dokážeme připravit slušné množství kvasu a lidé budou mít i pálenku. Sice jí nebude tolik, ale lepší méně než nic,“ dodává Marcel Černík. V pracovních dnech mají ve Velké Polomi otevřeno v září a říjnu od 7 do 17 hodin, v sobotu od 8 do 11 hodin a v neděli od 15 do 17 hodin.

LETOŠNÍ ROČNÍK BUDE V ARCHIVU CHYBĚT

Pálenice Plesná je menší než ta velkopolomská a zahajuje teprve svou třetí sezonu.

„Je to mizerie, lidé telefonují a omlouvají se, že nepřijedou, protože nemají žádné ovoce. Proti loňsku jsme na 20 procentech, možná ani to ne. Zatím jsem pálil v nové sezoně jen šest kvasů. Byly tam nějaké třešně, pak už jablka. Mám kamaráda na jižní Moravě a ten volal, že to je podobné. Je ale přece jen na jihu, takže mají aspoň meruňky, ty jim tam v té jeho oblasti nepomrzly,“ vysvětlil provozovatel pálenice v Plesné Roman Rajský. Jak dodal, je mylná představa, že kvasy z ovoce si připravují jen ti, kteří mají k alkoholu hodně blízko. „Mezi zákazníky je i řada vysokoškolsky vzdělaných lidí, třeba právníci, učitelé a další. Ti si také z každého roku nechávají lahvinku nebo dvě a dělají si archiv. Letos jim tak asi bude ta archivní slivovice, calvados nebo hruškovice chybět,“ dodal Roman Rajský.

PÁLENICE V KRÁSNÉM POLI LETOS KONČÍ

Pálenice v Krásném Poli připravovala zákazníkům z jejich kvasů pálenku 55 let. Letos k poslednímu prosinci končí.

„Neprodloužili nám nájem, takže bychom se museli stěhovat. Předtím to tu mělo Seliko. Krátce po revoluci jsem to tady začal provozovat já. Pár chlapů mě přemlouvalo, ať seženeme jiné prostory a že bych pokračoval. Už se mi ale do toho nechce. Brzy mi bude osmašedesát, tak už se do ničeho takového pouštět nebudu. Navíc těch zákazníků spíše ubývá a letošek, ten to dovršil. Tak blbý rok snad může být ne jednou za sto, ale za tisíc let,“ posteskl si Antonín Šputa z pěstitelské pálenice v Krásném Poli.

K TÉMATU

Tak bídnou úrodu ovoce ani zkušení zahrádkáři nepamatují

Tak slabou úrodu ovoce nepamatují ani zkušení zahrádkáři z Ostravy a okolí, kteří už se svému koníčku věnují desetiletí.

„Na jaře přišly dvě vlny mrazíků, tu první stromky ustály, tu druhou už ne. Hodně toho pomrzlo. Podivné bylo i letošní léto. Ovoce, které na stromech zůstalo, bylo hodně červivé a pak si na něm začali pochutnávat i ptáci. Ti to obvykle nedělají, protože mají potravy dost jinde,“ uvedl předseda Územního svazu Českého zahrádkářského svazu v Ostravě Zdeněk Novotný. Podle něj se hodně zahrádkářů divilo, jak rychle se jim z keřů ztrácely maliny nebo rybíz.

„Když to mělo červenou barvu, šli po tom ptáci letos jako diví. Já jsem to pak řešila tak, že jsem sbírala tyto druhy ovoce těsně předtím, než stačilo dozrát. Zahradničím už opravdu hodně dlouho, tak bídnou sezonu jsem ale nezažila. Ještěže aspoň zelenině se letos celkem dařilo. Papriky, rajčata, okurky, těch jsem letos měla opravdu slušně,“ odpověděla Ludmila Müllerová, předsedkyně základní organizace zahrádkářů v Ostravě Na Salmě.

I když v některých oblastech republiky měli zahrádkáři i velcí sadaři úrodu ovoce lepší než v našem kraji, z celkového pohledu není letošní rok určitě úspěšný. Martin Ludvík z Ovocnářské unie ČR odhaduje, že u jablek bude proti loňsku úroda minimálně o 30 procent slabší, u hrušek poloviční. Kromě jarních mrazů pak ovoci uškodilo v létě dlouhé období sucha a někde i krupobití. 

Autor: Břetislav Lapisz

25.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Režnar vedl v posledních čtyřech letech Znojmo.

Režnar opět v Havířově

Redakce Deníku mohla nahlédnout do útrob tří chátrajících historických domů na Masarykově náměstí v Karviné. Město je od letoška majitelem domů a chystá jejich rekonstrukci.
20

VIDEO: Oprava prvního z historických domů začne možná už příští rok

Představujeme prvňáčky z Petrovic, Marklovic, Závady a Bludovic

Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku. Fotografii zvětšíte kliknutím.

Nadační fond městské firmy podpoří projekty občanů

Na kulturní, vzdělávací nebo sportovní projekty mohou organizátoři získat peníze z nového fondu, který založila Havířovská teplárenská společnost (HTS).

Karvinsko dnes společně zpívá koledy

Ve středu vpodvečer se sejdeme na náměstích, před kulturními domy, v parku či hospůdce a společně si zazpíváme čtyři známé koledy a k tomu tradiční vánoční písně jako třeba Rolničky, rolničky. Společné zpívání koled s Deníkem začíná přesně v 18 hodin.

Polského havíře v dole zabila uvolněná hornina

V úterý v 19:36 hodin došlo v rámci Důlního závodu 2 v lokalitě Stonava k neštěstí, v jehož důsledku přišel o život 55letý horník dodavatelské společnosti ALPEX.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT