V Ostravě úpravy doznaly vesměs kosmetických změn, výjimkou je prodloužení linek 7 a 17 na novou konečnou zastávku Vřesinská. V pracovní dny tam budou zajíždět střídavě. Posílení se pak od úterka dočká zrychlená autobusová linka 78, spojující Porubu s průmyslovou zónou v Hrabové, a to na interval asi 30 minut. Dále se také rozšiřuje trend zastávek na znamení, ke kterým se nově řadí osm nových míst: Důl Heřmanice, Dolní Polanka, Hlučín–Petra Bezruče, Hraničky, Horní Polanka, Plesná–Žižkov, Skotnice a U Dluhoše.

Příměstské spoje

Razantnější změny se však týkají linek, které do samotné Ostravy přijíždějí. Vybrané spoje linky 352 vedené k areálu bývalé Nové huti v Ostravě jsou nově vedeny z Vratimova přes Hrabovou na konečnou zastávku Ostrava, ÚAN. Na zastávce Dřevoprodej v Ostravě-Hrabůvce je ale zajištěna návaznost na autobusovou linku 62 na bývalou Novou huť. Provoz je zastaven na lince 384.

Ilustrační foto.
Školní rok přichází. Novinky? V regionu přibude žáků, prvňáčků ale přijde méně

„Změny připravujeme tak, aby veřejná autobusová doprava byla efektivní, rychlejší a jednodušší. Soustřeďujeme se na optimalizaci jízdních řádů, aby autobusy jezdily tam, kam lidé potřebují a v čase, kdy potřebují,“ vysvětluje změny náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka.

Rána pro Orlovou

Tato slova však jen jako prázdné fráze vnímají lidé z Karvinska. Zrychlené spoje linky 531, které mezi Hranečníkem a centrem Karviné projedou bez zastavení, mají mimokarvinské kritiky i karvinské příznivce. Všeobecné rozhořčení však vzbudilo zrušení linky 551 z Orlové do Ostravy a v souvislosti s tím úpravy na linkách 534 a 535. Právě tyto linky, které z Karviné budou do Orlové zajíždět, mají suplovat zrušenou 551. Cílem je komfortněji zpřístupnit Ostravanům doubravský DinoPark.

Obžalovaným hrozí až dvanáct let vězení.
Soud s baníkovským komandem odročen kvůli karanténě. Pokračování ve čtvrtek

Na to si ale velmi stěžují Orlované, podle kterých bude autobus už do Orlové dojíždět přeplněný. „Tohle totálně vyřadí Orlováky z normálního a slušného dojíždění do Ostravy,“ zlobí se Terezie Dörrerová a přisadil si také starosta Orlové Miroslav Chlubna. „Změny v jízdních řádech nám byly oznámeny bez předchozí konzultace. Úpravy v jízdních řádech proběhnou bez ohledu na postoj města,“ uvedl v diskuzi s občany Chlubna s jasným dovětkem. „Mně samotnému se to nelíbí.“ A Orlované se táží, zda po kauzách nemocnice a nyní dopravy má ještě smysl zůstávat na mapě…

K TÉMATU

ODISapka umožní nákup jízdenek i vyhledávání spojů

Nově ke stažení je pro regionální cestující mobilní aplikace ODISapka. Podle zadaných míst i konkrétních zastávek dokáže vyhledat nejvhodnější spojení v dopravním systému ODIS. Prostřednictvím QR kódu také prodá jednotnou jízdenku na vyhledané spojení bez ohledu na počet a druh dopravců. Cena jízdenek zakoupených přes ODISapku je stejně jako v případě ODISky nejlevnější.