Dopravní značka „STOP. Jste v protisměru“, o které se v posledních dnech diskutuje, je jako pověstná paní Colombová. O manželce legendárního detektiva Colomba se hovořilo prakticky v každém díle kriminálního seriálu, nikdo ji ale nespatřil. A podobné je to i se zmíněnou značkou. Všichni o ní mluví, jedním dechem ale dodávají, že u nás dosud není k vidění. První se prý objeví až na jaře. Omyl.

Jak Deník zjistil, tato značka již delší dobu varuje řidiče v Ostravě-Zábřehu, konkrétně v ulici Nákupní mezi centrálou hasičského záchranného sboru a nákupním střediskem Avion Shopping Park. Při pátrání po původu značky vyšlo najevo, že detaily o ní nevědí úředníci z obvodu, magistrátu, policisté ani experti z ministerstva dopravy. Žádná z těchto institucí neeviduje žádost o umístění. Při pátrání se Deník dostal až k vlastníkovi pozemku, na kterém značka stojí. Jde o firmu Ingka Centres Česká republika.

INFORMAČNÍ TABULE

„O umístění informační tabule rozhodla společnost Ingka Centres Česká republika, pod niž ostravský Avion Shopping Park spadá,“ uvedla na dotaz Deníku Zuzana Pilipčincová, Centre Manager z Avion Shopping Parku Ostrava, která zdůraznila, že nejde o klasické dopravní značení podléhající schválení.

Oslava narozenin, Martin Lukeš, 16. února 2019 v Ostravě.
Atraktivní setkání! Legendy Baníku v Karolině, dorazí Lukeš i Jankulovski

„Vzhledem k tomu, že se nejedná o dopravní značení, ale pouze o informační tabuli, proběhla tato instalace bez projednání s orgány státní správy. Tabuli jsme na našem pozemku v ulici Nákupní umístili z důvodu zvýšení bezpečnosti a občasné ignorace předchozí značky Jednosměrná ulice,“ vysvětlila Pilipčincová.

UKLIDNĚNÍ

Po instalaci značky kolizních situací výrazně ubylo. „Výskyt těchto incidentů a otáčení vozidel před výjezdovým stanovištěm hasičů a záchranářů se od instalace informační tabule výrazně omezil,“ doplnila Pilipčincová.

NA JAŘE

Co se týká oficiálních značek „STOP. Jste v protisměru“, ty by se měly u našich dálnic objevit na jaře. „Kvůli zrychlení ministr dopravy Dan Ťok v uplynulých dnech rozhodl o tom, že bude schválena jedna podoba dané značky, a policie vybírá ze všech doposud analyzovaných míst ta nejrizikovější,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Svinovské mosty v průběhu generální opravy
Velká uzavírka Svinovských mostů a Opavské ulice

Vytipováno je zatím sedm míst. Jedno z nich se nachází i v ostravské části dálnice D1, konkrétně na exitu 357, kde se vloni dostal starší řidič do protisměru.

„V případě prvních sedmi medializovaných míst, kde by měla být značka umístěna, uvádím, že se jedná o rychlý návrh policie, který je nyní na stole. Cílem je osadit co nejvíce rizikových míst, která identifikuje policie, že jsou problematická,“ doplnila Rezková.