Stojím na parkovišti polygonu šenovského podniku VOP CZ a sleduji řidiče a několik novinářů, jak usedají do vozidla NIMR RIV.

Jedná se o vozidlo rychlého nasazení a jeho řidič za chvilku předvádí, že vůz, který má silnou železnou konstrukci, opancéřovaný motor, umí dostat svému názvu. Vozidlo se nejprve pomalu rozjíždí, a když se dostane na rovinu, ozve se zaburácení motoru a pneumatiky téměř trhají asfalt.

Není divu, pod kapotou je motor s výkonem 300 koní, který umí přesunout čtyřtunové vozidlo rychlostí až 180 kilometrů v hodině. Z nuly na 100 kilometrů v hodině se dostane v čase kratším 11 sekund.

Jsem docela rád, že jsem zvolil projížďku plně pancéřovaným vozidlem AJBAN 440A. Téměř jedenáctitunový kolos umí jezdit rychlostí až 110 kilometrů v hodině, ale řidič nás naštěstí šetří a pětibodové pásy a solidní sedačka mě drží na svém místě i při přejezdech vyšších překážek a náhlých krátkých převýšení.

Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Vozidlo je konstrukčně sestavené právě pro využití v nejtěžších terénních podmínkách. Umí přebrodit metr hlubokou vodu, zdolat čtyřiceticentimetrový schod či šedesátistupňové stoupání.

Obě vozidla jsou novinkou v portfoliu podniku VOP CZ a právě včera, v úterý 27. června, je firma z Šenova u Nového Jičína představila novinářům v regionu.

Nová obrněná vozidla šenovský podnik hodlá vyrábět poté, co s NIMR Automotive jeho zástupci podepsali na Mezinárodní výstavě zbraní IDEX 2017 v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech smlouvu o strategickém partnerství.

„Firma NIMR má velké portfolio a my jsme jejich bránou pro to, dostat do Evropy jejich produkty. Primárním trhem jsou země Visegrádské čtyřky Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. V říjnu budeme dělat ukázku v Litvě,“ uvedl na setkání s novináři Radek Němec, projektový manažer VOP CZ.

K TÉMATU

NIMR, dceřiná společnost Emirates Defence Industries Company (EDIC) - SAE, je předním výrobcem prověřených bojových vozidel na Středním východě a v severní Africe, která mohou působit v tom nejtěžším provozním prostředí. Ve spolupráci s VOP CZ budou tato vozidla upravena na maximální výkon v evropských klimatických podmínkách.

Ilustrační foto
Do nového muzea Tatry poputují miliony