Rybárna na Kuřím rynku, Polívkárna v Českobratrské ulici nebo Los Capolitos se špičkovou mexickou kuchyní v Janáčkově ulici. Netradičních bister je dnes v Ostravě spousta a každé nabízí něco jiného. Nejoriginálnější je ale nepochybně podnik Faency Fries v ulici Čs. Legií, kde vám do kornoutu naservírují nadvakrát smažené belgické hranolky s domácími dipy.

„Ač dvojí smažení může mást, je to mnohem zdravější,“ říkají majitelé Jan Haščák a René Müller, kteří tuto provozovnu otevřeli také v Ostrožné ulici v Opavě. Stejně jako v Ostravě navíc příchozí hned u vchodu vítá na stěně vystavená Brambora týdne.

Otevřené bistro konzumentům nabízí pohled i na samotnou přípravu pokrmů. Ne nadarmo podnik ve své gastromapě vychválil i známý herec a food blogger Lukáš Hejlík.

Odplyňovací, metanový komínek v areálu Karolina Park v Ostravě.
Karolina a Šalamoun: proměna ze všech největší přímo v centru Ostravy

Další speciality v kraji nabízí tyto podniky:

EATMEAT – HOTDOGS & BURGERS
Kde: Poštovní 29, Ostrava
Otevírací doba: pondělí-pátek 11.00-19.00
Proč právě sem: Streetfoodové bistro leží nedaleko Husova sadu. Hladové kolemjdoucí mohou oslovit hlavně čerstvé suroviny, které majitelé kupují od časem prověřených dodavatelů. Součástí nabídky jsou především burgery a hotdogy. Jednou ze specialit je pak sandwich Pastrami, který je mimo jiné připravený z masa jednadvacet dní naloženého v silném láku. Gurmány zase potěší vlastní okurky nakládané v rýžovém nálevu nebo originální majonéza, kterou majitelé připravují z vlastní slaniny.

BOB’S BEEF BURGER
Kde: Příborská 2270, Frýdek-Místek
Otevírací doba: pondělí-sobota 10.00-20.00
Proč právě sem: Stánek Bob’s Beef Burger, který ve Frýdku-Místku funguje již čtvrtým rokem, dbá zejména na čerstvost, kvalitu a vlastní výrobu. Stánek letos své jméno ještě více rozšířil díky Burger Street Festivalům, ze kterých si odvezl několik ocenění, například druhé místo v Mladé Boleslavi a Ostravě či třetí místo v Brně. V pestré nabídce hamburgerů najdete například burgery Bacon, Trhaný, Mexico, Chilli a mnoho dalších. Nynější specialitou je Lanýžový burger.

V Novém Jičíně sází na saláty

Nové a poměrně zajímavé „rychlé občerstvení“ se objevilo nedávno v Novém Jičíně. Kdo nemusí jen hamburgery, kebab či smažená křidélka, může zajít do Žerotínovy ulice, kde najde Salatinos – Restaurant & Bar. Jak už název napovídá hlavním sortimentem jsou saláty, vybere si opravdu každý. V nabídce je salát s anglickým roast beefem, s kuskusem, s kozím sýrem a červenou řepou či s rýžovými nudlemi.

Karvinské gofry - sladké pokušení

Jde asi o nejstarší provozovnu typu fast food v Karviné, navíc se od ostatních liší také v nabídce. Ta je totiž sladká. Budka nabízející Karvinské gofry stojí na svém místě – v křižovatce zvané U Slunka, již od roku 1990. Tradici započala paní Alena Faksová a provozovna se od počátku stala vyhledávaným místem lidí z Karviné i okolí.

Karvinské gofry fungují na stejném místě dodnes, jejich současní provozovatelé jsou i mobilní, a tak domácí gofry se šlehačkou - k tomu marmeláda, ananas a čokopoleva – již ochutnali i návštěvníci nejedné kulturní a zábavné akce nejen v Karviné, ale také v dalších místech regionu.

Členové Food Not Bombs - Ilustrační foto.
Jídlo místo bomb? V Ostravě-Vítkovicích řeší problém se záborem prostranství!

Speciality z dalších koutů naší republiky:

ŠPAGETÁRNA
Kde: 1. máje 4, Olomouc
Otevírací doba: pondělí-sobota 10.00-19.00
Proč právě sem: Netradiční fastfood v Olomouci nabízí rychlé občerstvení v příjemném a hezkém prostředí. Velký zájem o podnik dokazuje vysoká návštěvnost, která však obsluhu nijak výrazně nezpomaluje a chutné jídlo tak zákazníci dostanou za malou chvíli. V nabídce najdete výborné limonády, kávy, polévky a zejména několik druhů špaget, jako jsou žampionové, boloňské, špenátové, chilli, tuňákové, sýrové a mnoho dalších. Součástí menu jsou takénejrůznější speciality, které se každý den mění.

Infografika - fastfoody ve světěZdroj: DENÍK/ Ivo Špatný

HAPPY BEAN – VEGAN PRAHA
Kde: Laubova 2, Praha-Vinohrady
Otevírací doba: pondělí-neděle 9.00-22.00
Proč právě sem: Vegetariánské a veganské bistro zve návštěvníky na snídani, oběd či večeři. Zaměstnanci tvoří kolektiv milovníků přírody a zvířat – například používají eko krabičky a brčka. Vítáni jsou však také všežravci, kteří si chtějí odlehčit a ochutnat jedno z originálních jídel v nabídce. Návštěvníci mohou vyzkoušet například falafel, burgery, hummus, quesadillu nebo denní menu s polévkou. Je však možné pochutnat si na sendviči, wrapu nebo také na výborném dezertu.

COYOTE BISTRO & BAR
Kde: Moskevská 27/14, Perštýn, Liberec
Otevírací doba: úterý-sobota 11.00-23.00
Proč právě sem: Bistro s rychlou obsluhou se specializuje zejména na americkou kuchyni a zakládá si na kvalitě a čerstvosti, díky kterým jsou pokrmy poctivé a chutné. Návštěvníci se mohou těšit na výborné hamburgery z originálních surovin, které jsou používané právě v americké kuchyni. Součástí menu je například speciální Ultimate cheeseburger nebo Hulk burger. Kromě hamburgerů jsou připravované také vyzrálé steaky, domácí hranolky, skvělé dezerty a další  pochoutky. V nabídce jsou také nápoje různých druhů.

Vodní nádrž Slezská Harta na Bruntálsku. Ilustrační foto.
Na Slezskou Hartu za zvýhodněné jízdné

SKIPPIE – PLZEŇ
Kde: Prešovská 17, Plzeň
Otevírací doba: pondělí-pátek 9.00-18.00
Proč právě sem: Ručně vyrobené páje z nejlepšího masa a přírodních ingrediencí nabízí rychlé občerstvení v centru Plzně. Páje, nebo také masové koláče, jsou mezi Australany velmi oblíbeným jídlem a právě podle jejich tradičních receptur zaměstnanci tohoto fastfoodu postupují. Spokojeni navíc mohou být všichni, kteří nemají rádi přehnaně mastné produkty a přepálený olej, protože k tepelné úpravě zaměstnanci podniku používají výhradně pečení. Mimo koláče z masa si zájemci mohou pochutnat na  muffinech a kávě.

Infografika - fastfoodové trendyZdroj: DENÍK/ Ivo Špatný

NA CHUŤ – FOODTRUCK
Kde: Litomyšl
Otevírací doba: nepravidelně, uvedeno vždy na facebooku
Proč právě sem: Starý žlutý školní autobus, dnes foodtruck dvou nadšených kamarádů, parkuje na nejrůznějších místech Litomyšle a okolí, v létě třeba v areálu Klášterních zahrad. Součástí nabídky jsou hlavně nejrůznější burgery z trhaného hovězího nebo vepřového masa. Nechybí ale ani taková klasická jídla jako hotdogy, klobásy nebo grilovaný hermelín. Obsluha pro zákazníky nepravidelně chystá limitky, v minulosti to byly třeba dukátové buchtičky, krkovička na rožni nebo grilované pražmy. Foodtruck uspokojí i vegany a vegetariány.

HLADOVÝ VOKNO
Kde: Kněžská 10, Lannova 2, České Budějovice
Otevírací doba: pondělí-neděle 9.00-22.00
Proč právě sem: Oblíbený českobudějovický koncept rychlého občerstvení nabízí především hamburgery nejrůznějšího druhu. Provozovatelé vyzdvihují hlavně kvalitu používaného hovězího masa, které si nechávají dovážet z Rakouska. Hamburgerovou specialitou je Čertův mls s chilli kořením, Jalapeño burger nebo třeba extra burger Dřevorubec. Součástí nabídky jsou ale i nejrůznější zapečené bagety. Zkrátka nepřijdou ani vegetariáni, protože v nabídce nechybí třeba ani vegetariánská tortilla nebo sýry v housce.

Kola pro Afriku? Bez vychytávek, hlavně, že jedou a dlouho vydrží!
Kola z Ostravy putují do Afriky. Bez vychytávek, hlavně že jedou a vydrží!

PABLO ESCOBAR
Kde: Brno, Minská 88
Otevírací doba: pondělí-neděle 17.00-24.00
Proč právě sem: Vyhlášené burgery a čerstvé drinky můžou návštěvníci ochutnat v baru Pablo EscoBar, který zvítězil v letošní květnové soutěži Burger Street Festival Brno. Otevřel v roce 2013 původně jako koktejlový bar a raclette restaurace, časem se však proměnil v jednu z nejlepších burgráren v Brně. Nabídka také zahrnuje více než sto druhů světových rumů nebo originální nabídku koktejlů a domácích limonád pro každé roční období. Každé dva týdny je součástí menu také speciální a oblíbený hamburger. Nyní můžete ochutnat dvě speciality – burgery Čechoslovák a Krabsburger.

BŪCHECK
Kde: Zelný trh 18, Brno
Otevírací doba: nepravidelně, uvedeno vždy na facebooku
Proč právě sem: Moderní streetfood bistro na kolech si zakládá především na kvalitním a čerstvém jídle. Potraviny provozovatelé odebírají hlavně od prověřených producentů, zeleninu od místníchfarmářů. Obsluha si zakládá na vlastních omáčkách a dezertech třeba z nejrůznějšího ovoce. Specialitou jsou hranolky smažené na sádle a burgery, ve kterých nepoužívají mleté maso, ale naopak více pracují s masem klasickým. Mimo to si kupříkladu udí i vlastní sýr. Každý den mají speciální menu.