„Oslovil mě pan Ludvík Pyško, tamní obyvatel, zda by se město nemohlo podílet na obnově pomníčku, který připomíná místo, kde zahynuli v roce 1932 tři malí školáci, a protože je důležité si připomínat historické události, které se udály v našem městě, tak jsme obnovu pomníčku finančně podpořili,“ říká Marcel Sikora, náměstek primátora.

Středisko volného času Klíč chystá širokou nabídku letních táborů.
Prázdniny ve městě budou ve Frýdku-Místku i letos!

V místech pomníku kdysi bývaly louky a opodál smětiště, kde si 4. dubna 1932 hráli čtyři malí školáci. Jeden z nich, jedenáctiletý Václav Fuciman, vyhrabal na smetišti granát, o němž se chlapci domnívali, že se jedná o plechový obal čistícího prostředku Sidol. Vytáhl nožík a pokoušel se ho otevřít. Nastal silný výbuch, který byl dle záznamů v místním tisku slyšet v celém Frýdku a způsobil značný rozruch.

Na místě zůstali dva mrtví chlapci, třetí zemřel při převozu do nemocnice. Čtvrtý, devítiletý Alois Moškoř byl velmi těžce zraněn a později tuto událost popsal.

Domeček pro MŠ Frýdlant nad Ostravicí
Peníze na domeček pro frýdlantské prcky vyšlapali lidé na Oranžovém kole

Vyšetřování prokázalo, že se jednalo o velmi zachovalý italský útočný granát pocházející z 1. světové války, který tam někdo předtím ledabyle zahrabal. Kdo a proč tak učinil se i přes vyšetřování policie a četnictva nepodařilo nikdy objasnit. Původní pomník byl za velké účasti občanů odhalen 11. září 1932 a byl zhotoven z pískovce vytěženého v lomu obce Řeka.

Ze stejného místa i kamene je zhotoven i tento nový pomník, umístěný na místě v květnu 2020. Město Frýdek-Místek přispělo na obnovu pomníčku v ulici Na Aleji částkou dvacet tisíc korun.