Klid, pohoda a jarní atmosféra. Tak to v sobotu vypadalo na mnoha místech Ostravy. 

Koláž Deníku
PODÍVEJTE SE: Ostrava děkovala popelářům, OZO na jejich počest upravilo Igráčka

Deník do některých lokalit vyrazil, aby se přesvědčil, zda se lidé neshlukují a dodržují nařízení týkající se nošení roušek.

OPILÝ, ALE S ROUŠKOU

První zpestření přišlo v podobě notně opilého muže na zástavce v Ostravě-Přívoze. Kde se tak „ztřískal“ v době zavřených hospod, není jasné. Ledva stál na nohou, nutno ale podotknout, že měl roušku. 

V Přívoze se nachází lokalita, kde se běžně scházejí desítky osob. Jde o náměstí Svatopluka Čecha, které však tentokrát zelo prázdnotou. Z náměstí jsme se vydali do Komenského sadů v centru Ostravy, které jsou považovány za zelenou oázu Ostravy.

AUTO MEZI KOČÁRKY

Budou, či nebudou plné lidí? A pokud budou, hrozí, že dojde k porušování výše zmíněných nařízení o rouškách a shlukování? To byla otázka, jež zajímala mimo jiné i ochránce zákona z řad státní a městské policie. 

Loňské Vítání ptačího zpěvu na Horečkách na pomezí Trojanovic a Frenštátu pod Radhoštěm.
VIDEO: Pojďte se projít Beskydským nebem, i bez návštěvníků vítali ptačí zpěv

V parku hlídkovaly pěší i motorizované hlídky. Nezvykle působil služební vůz projíždějící po cestách a stezkách Komenského sadů mezi pěšími, cyklisty i rodiči s kočárky.

Na pořádek v Komenského sadech dohlíželi strážníci a policisté.Zdroj: Deník / Jaroslav Perdoch

Nikdo se však na vozidlo nedíval pohoršlivě. Každému bylo jasné, že v této době jsou bezpečnostní opatření nezbytná. Během několika desítek minut jsme nepotkali člověka bez roušky či šátku přes obličej.

Lidé se pohodově procházeli, byl slyšet smích. Velké zastoupení měli cyklisté, koloběžkáři i bruslaři.

PIVO

Na své si přišli také milovníci pěnivého moku. 

Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu instaloval v Ostravě poetické cedulky s básněmi na téma naděje a smysl lidské existence, 3. dubna 2020.
PODÍVEJTE SE: Centrum Ostravy zdobí básně světových autorů. Téma? Naděje

Načepovaný v kelímku si jej odnášeli od okénka restaurace Dáma Pyková. Zákazníci spořádaně stáli ve frontě v předepsaných vzdálenostech. Bez remcání a nadávání. Někteří brali pivo i po dvou.

Ostrava (Komenského sady) v celostátní karanténě, 4. dubna 2020. Vláda ČR vyhlásila dne 15.3.2020 celostátní karanténu kvůli zamezení šíření novému koronavirové onemocnění (COVID-19).Zdroj: Deník / Pavel Netolička

V ústraní ho pak sami nebo se stejně žíznivými kamarády vypili. Ke klasickému shlukování ale nedocházelo.

Mezi těmi, kdo se pivem osvěžovali, byli i cyklisté. Evidentně neřešili možnost, že by je během další jízdy mohli strážníci nebo policisté zastavit a provést u nich dechovou zkoušku.

Jen pro varování: odmítnutí zkoušky znamená minimálně dvacet tisíc korun pokuty v přestupkovém řízení. Sobotní odpoledne v Komenského sadech lidem v době koronavirové deprese evidentně svědčilo. 

Ostravští strážníci žádají lidi, aby pokud možno o víkendu zůstávali raději doma.
VIDEO: „Zůstaňte raději doma," vzkazují na víkend strážníci v Ostravě lidem
Strážníci dnes a denně kontrolují ulice a vyjíždějí i na nejrůznější oznámení.
Soused na souseda. V Ostravě někdy vyjíždějí strážníci kvůli smrkání nebo napití