Ve stejném termínu proběhne letos poprvé mapování šelem v příhraniční části CHKO Bílé Karpaty.

„Mapování velkých šelem v Beskydech se uskuteční už po pětatřicáté, poprvé to bylo v roce 1984. Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území o rozloze 1200 kilometrů čtverečních pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu beskydskou krajinou. Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem 10 až 12 rysů. Vzácnější jsou vlci a medvědi, kteří zde žijí v počtu několika málo jedinců,“ vysvětlila Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Beskydy, která mapování koordinuje.

Budování obchvatu Frýdku-Místku u Palkovické ulice.
Kvůli budování obchvatu nastanou další potíže

Při mapování výskytu šelem se stopaři v terénu pohybují po předem stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky podle množství sněhu v horách. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Závěrečná zpráva ze „sčítání“ bude k dispozici zhruba za měsíc.

Beskydy jsou jediným místem, kde u nás všechny tři velké šelmy žijí. Zatímco vlka a rysa můžete spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze sousedního Slovenska. V posledních týdnech byl prokázán výskyt zhruba tříletého medvěda poblíž přehrady Šance ve Starých Hamrech. Odborníci odebrali vzorky medvědího trusu, aby zjistili, jestli nejde o stejnou šelmu, která na podzim vyvolala vášně na Valašsku, případně o medvěda, který se v listopadu pohyboval v masivu Smrku a vyfotografovali ho turisté. O výsledcích má být jasno za několik týdnů. 

Kapucínský klášter s kostelem svatého Josefa býval jednou z dominant Fulneku.
Kapucínský klášter ve Fulneku převezme město. Co s ním bude dělat?
Okresní soud v Ostravě-Porubě. Ilustrační foto.
Soud v Ostravě potrestal Roma za rasistický komentář