Projekt Od místních nebyl zdaleka prvním počinem Josefa Halamíka. „S ženou a dětmi jsme jednou přemýšleli, co uvařit k obědu, protože jsme nenacházeli inspiraci. Ve vtipu jsem manželce řekl, ať udělá tabulku dvaceti jídel a funkcí random (pozn. red.: náhodně) nějaké vybere. Ale potom jsem o tom přemýšlel, a jelikož dělám různé IT projekty, vzešla z toho mobilní aplikace na stejném principu,“ vysvětluje se smíchem Josef. 

Spor ve fotbalových Vítkovicích o sportovní dotace na mládež se dostal až k premiérovi Andreji Babišovi (ve výřezu vlevo). Tomu prý slíbil primátor Ostravy Tomáš Macura (ve výřezu vpravo), že problém vyřeší.
Premiér už ví o sporu v MFK Vítkovice. „Snad ho pan Macura vyřeší," řekl Babiš

Při točení videí o vaření se však začaly kupit často zbytečné obaly z mnoha potravin, což Josefa inspirovalo ke změně. „Říkal jsem si, že tohle přece musí jít jinak. A tak jsme si založili bezobalový obchod s mléčnými produkty a pečivem,“ říká. Kromě vratných a znovupoužitelných obalů nabízel také plátěné tašky. Sortiment byl však poměrně malý, tvořilo jej zhruba dvacet produktů.

Koronavirus přinesl změny

Další velká změna přišla až s nástupem koronavirové krize. „Mezi první věci, které se kvůli covidu zastavily, byly vratné obaly. My jsme ale měli možnost používat obaly přímo od našich dodavatelů, a tak jsme se zaměřili právě na ně,“ popisuje Josef začátky projektu Od místních. „Hlavní myšlenkou byla a stále je podpora lokálních farmářů, kteří s covidem přišli o svá odbytiště, jako jsou školy, restaurace a další. Proto jsme dali síly dohromady a najednou jsme v nabídce měli ne dvacet, ale dvě stě produktů,“ usmívá se Josef.

Nabídka se přitom stále rozrůstá, neboť se na Josefa téměř každý týden obrací další a další farmáři. „Dáváme si ale pozor na to, aby šlo opravdu o místní, ideálně malé dodavatele s opravdu kvalitními produkty, které můžeme nabídnout našim zákazníkům,“ říká. Projekt totiž funguje na principu internetového obchodu, v němž si zájemci vyberou kýžené produkty spolu s datem a časem přivezení. Řidič jim pak celou objednávku doveze až domů.

Sdílko Ostrava Poruba
Sdílko v Porubě bude plné nápadů, produktů i prezentací od 65 vystavovatelů

„Rozvážíme každý den mezi pátou a desátou hodinou ráno. Odpoledne už nevozíme, zvlášť teď v létě. Taková zmrzlina by totiž pařák nepřežila ani v termoboxu,“ směje se Josef. Za den udělají řidiči přibližně padesát rozvážek, přičemž téměř polovina objednávek míří za již pravidelnými zákazníky. „Často k objednávce přidám něco navíc, protože mě samotného by to potěšilo. A spokojený zákazník je pro mě tím nejdůležitějším,“ přiznává Josef. Zájemce se snaží přilákat i na ochutnávku přímo do Rožnova pod Radhoštěm, kde má svůj obchůdek.

Projekt i do dalších vesnic

Jeho cílem je dokázání udržitelnosti celého projektu a rozšíření i do dalších vesnic. „Lokální věci jsou k dostání, ale jsou k dostání složitě. Ne každému se chce dojet přímo na farmu. A proto můžou lidé využít naše stránky, kde je vše na jednom místě,“ míní Josef a dodává, že by chtěl do konce roku pokrýt celý Moravskoslezský a Zlínský kraj. „Byl bych rád, kdyby se tohoto projektu ujali i v dalších vesnicích, případně městech. Přece jen model podpory malých farmářů má a vždy bude mít smysl,“ přeje si.

Česko-japonské kulturní centrum v budově Staré Radnice na Masarykově náměstí. Předseda Česko-japonského kulturního centra v Ostravě Jan Kudla.
Od Japonců se příliš nelišíme, říká pořadatel Japonských dnů v Ostravě

Za projektem nestojí jen Josef, ale dle jeho slov celá parta lidí. Přesto jich dohromady není moc. „Takové práce nejde dělat ve velkém, člověk by pak potřeboval sklad a už by ztratil možnost čerstvosti. Je u nás jen pár zaměstnanců a všichni to dělají srdcem, na nějaké velké peníze si člověk nepřijde. Vše je založeno na vzájemné podpoře, a to jak mezi dodavateli, tak i zákazníky a zaměstnanci, za což jsme moc vděční. Navíc je to jednoduchý způsob, jak podpořit správnou věc,“ uzavírá autor projektu Od místních Josef Halamík.

Světlana Nedvědová