Předsedkyně Základní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR FNO Zuzana Sargová v rozhovoru pro Deník uvedla, že od ministra za hnutí ANO očekávala mnohem profesionálnější a aktivnější přístup.

„Ministr zdravotnictví situaci ve FNO nevnímá jako krizovou. Kdyby ji tak totiž vnímal, tak by ředitele Evžena Machytku odvolal sám a mnohem dříve,“ uvedla Sargová s tím, že právě liknavý přístup ministra dlouhodobě situaci jenom zhoršuje.

Ve své kritice byla velice konkrétní.

„Byli jsme velice zaskočeni s jakou suverenitou přijel ministr do Ostravy celou situaci řešit. Jeho plánem bylo, že společně s rektorem Ostravské univerzity jmenují zpět do funkce přednosty gynekologicko-porodnické kliniky Ondřeje Šimetku. Ten se oprávněně dožadoval omluvy od ředitele Evžena Machytky, které se nedočkal. Nás to ale nepřekvapilo, protože pokud by se Evžen Machytka omluvil, přiznal by tak své manažerské selhání,“ uvedla Sargová.

Podle ní bylo vcelku jasné, že Ondřej Šimetka nabídku na návrat odmítne. „Zarazilo nás, že ministr Vojtěch pak v médiích podával vše tak, že za nevyřešenou situaci může Ondřej Šimetka, a ne Evžen Machytka,“ kroutila hlavou Sargová.

Zaskočena byla i dalším výrokem Adama Vojtěcha. „Je zarážející, že ministr získal řadu informací od hejtmana Ivo Vondráka a primátora Tomáše Macury. Ve FNO hovořil s přednosty, primáři, kteří se negativně vyjadřovali k současnému vedení a řediteli Machytkovi. Vyslechl si řadu argumentů i naší odborové organizace nebo zástupců Lékařské fakulty Ostravské univerzity a studentů. Přesto si odvezl poznatek, že vedení FNO neprovedlo žádné špatné kroky. Mám pro to jednoduché vysvětlení: jednoduše nám nevěří a naše výhrady zpochybňuje. Vrcholem bylo, když před novináři prohlásil, že informace má jen z médií. Přitom byl od zmiňovaných institucí opakovaně o vyhrocené situací ve FNO písemně informován.“

Dočasné jmenování Petra Vávry na post ředitele FNO nepovažuje za šťastný manažerský krok, nicméně ho musí respektovat. „U nás v nemocnici byla provedena od února řada kroků, které jsme neshledali jako vhodné, že už jsme si vlastně zvykli a ani nás to nepřekvapuje. Pokud Evžen Machytka zůstane ve vedení FNO, můžeme jen konstatovat, že trend, který odstartoval v únoru, pokračuje.“

I ona vzhlíží s nadějí k výběrovému řízení na post ředitele FNO, které ministr zdravotnictví v nejbližších dnech vyhlásí. „Budeme věřit, že nový ředitel nebude mít žádné vazby se současným managementem FNO,“ dodala Sargová.

Dočasný ředitel FNO Petr Vávra stojí za Evženem Machytkou

Petr VávraZdroj: Archiv

„Budu v tomto případě zcela respektovat názor ministra Adama Vojtěcha, který minulý týden prohlásil, že by byla obrovská škoda přijít o takové odborníky, jako je Evžen Machytka. Já osobně považuji doktora Machytku za uznávaného gastroenterologa a endoskopistu, jehož publikační aktivita je známa nejen v ČR, ale i v zahraničí. Nevidím důvod, proč by nemohl pan doktor Machytka dále působit v naší nemocnici na pozici lékaře či manažera a zúročit tak své vysoké odborné zkušenosti.“

Městský úřad v Šenově.
Volební chyba: kandidát ČSSD dostal jen 41 hlasů, nikoliv 411!