Alespoň na tom se shodli zástupci vodárenských společností, kteří se dnes (v úterý 7. listopadu) sešli v Ostravě na konferenci Nové trendy ve vodárenství. 

V oboru vodovodů a kanalizací zaujímá ČR přední místo v Evropě, ať už v kvalitě dodávané pitné vody, nízkých ztrátách vody v trubní síti, v inovacích i technologiích. I to zaznělo na konferenci, která bude ve středu pokračovat.

Zastávka Dřevoprodej v Ostravě, snímek z listopadu 2017.
Nejhorší zastávky MHD v Ostravě? Patří k nim i ty hodně frekventované!

Předseda představenstva SOVAK (Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR) František Barák uvedl, že v následujícím období čekají na prosazení zejména úkoly související se suchem. Podle něj je třeba napravit hospodaření se srážkovými vodami, které jsou v naprosté většině odváděny jednotnou kanalizací do čistíren odpadních vod.

Náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž poznamenal, že se budou muset propojit i vodárenské soustavy.

„Do oblastí, kde není dostatečná zásoba podzemních vod, se bude muset přivádět voda strategickými páteřními řady z těch míst, kde voda je. Zatímco protipovodňová opatření máme vypracována kvalitně, pro období sucha nám taková strategie zatím chybí,“ dodal Jan Kříž. Podle něj ale bude nutné rozhodnout, které oblasti páteřními řady propojit, aby to dávalo strategický smysl.

Takzvaný zadní Přívoz patří mezi místa, kam běžný člověk raději nezavítá. Důvod? Sociální složení místních obyvatel .
Na návštěvě ve vyloučené lokalitě v Ostravě aneb dva světy v tzv. zadním Přívoze