„Obhajoba takto významných výsledků je vždy složitá. Nerad bych také jmenoval jednotlivce, kteří mají ambice uspět, abych je nesvázal nervozitou z přílišného očekávání. Necháme se radši překvapit, jak to zde dopadne,“ uvedl vedoucí moravskoslezské výpravy František Pokluda.

Skokan na lyžích Jakub Janda si zahájení v roli vlajkonoše nadmíru užil. „Splnil jsem si tím svůj sen, byl to pro mě velký zážitek,“ usmíval se.

Zmínil také důležitost boje fair play i soutěživost mezi týmy. „Na domácích závodech jsme se s klukama vždy rvali o nejlepší umístění. Hecovali se a dobírali. Vždy jsme byli hodně rozdělení na Moravu a Čechy. Ale pak jsme jeli společně na velkou akci a najednou bylo jedno, jestli skáčeme ve Frenštátu pod Radhoštěm nebo v Liberci, tam jsme byli jako tým a spolupracovali jsme,“ dodal.

Jakub Janda
Moravskoslezský kraj bude obhajovat prvenství. Vlajkonošem je skokan Janda

Moravskoslezský kraj zastupuje na Pardubicku 94 sportovců, které věští naděje v hokeji, krasobruslení, snowboardingu nebo šachách. Role obhájců titulu ale může být pro kraj svazující, což potvrzuje i Janda a vzpomíná na olympiádu v Turíně v roce 2006, kam odcestoval v roli favorita.

„Pro mě to byla složitá pozice a hrozně těžká role. Nakonec i kvůli dalším okolnostem se mi olympiáda moc nepovedla a na medaili jsem nedosáhl, což mě mrzí,“ řekl a mladým olympionikům ze svého rodného kraje popřál mnoho štěstí. „Důležité je, aby si užili tu atmosféru, aby se jim tady líbilo a zpátky domů odjeli s dobrým pocitem,“ dodal.

Autor: Martina Kotulová – členka programu Mladí novináři na ODM 2018