Ten pak 12 nákladních aut naveze na centrální ostravské náměstí. Na něm se už staví Korejská vesnička. Sportoviště, kde si budou moci vyzkoušet své dovednosti ti, kdo se na olympiádu v korejském Pchjongčchangu neprobojovali, i další návštěvníci, už začínají vyrůstat i u Ostravar Arény.

Sníh vyrábějí i při jarních teplotách

Správce Skalka family parku Lubor Pavlík mi vysvětluje, jak moderní zařízení na výrobu umělého sněhu funguje.

„Je to klasický mražák. Ve válcích se vyrábí tenká ledová vrstvička, jezdí tam stěrka, která led láme a pak vyfoukává ven. Umělý sníh se při využití této technologie dá vyrábět až do teplot kolem 20° Celsia nad nulou. Neutrpí ani při převozu. Vlastnosti tohoto sněhu jsou jiné než v případě toho, který vyrábějí klasická sněžná děla,“ říká Lubor Pavlík a upřesňuje, že do tohoto pátku je třeba vyrobit 300 kubíků ledové tříště.

Polonahého vytrvalce Stanislava Kováčeka alias Ultramana nešlo na LH 24 skutečně přehlédnout.
Polonahý ultravytrvalec zdolal „Lysou“ sedmkrát. Ani letos ho nešlo přehlédnout

Abych si představil, jak sníh vyrobený zmíněnou technologií vypadá, hrábnu a naberu do ruky pár „tenkých ledových oblázků“. Ani se mi nechce věřit, že se na nich dá lyžovat.

„Vlastnosti takto vyrobeného umělého sněhu jsou jiné než u přírodního sněhu nebo toho, které na sjezdovky stříkají běžná sněžná děla. Samozřejmě je třeba jej rozhrnout rolbou, ledové šupiny se také snadněji spojí, když teploty vystoupají nad 5 °Celsia, nebo je stačí pokropit,“ uklidňuje mě Lubor Pavlík.

Korejská vesnička na „Masarykáči“

Už tento pátek dvanáct nákladních aut přiveze sníh vyrobený moderní technologií ze Skalky na ostravské Masarykovo náměstí. Tady na blížící se olympiádu i Olympijský festival, který se uskuteční v Ostravě, upozorňují banery a plakáty.
A také stavba, která připomíná asijské domky s úhledně prohnutými střechami.

Pracovník firmy Čagan z Ostravice právě připevňuje na střechu další z desek. Majitel firmy Hynek Čagan vysvětluje, jaká stavba to v jednom z rohů ostravského centrálního náměstí vlastně vyrůstá.

Bruno Tatarko
Snowboardcrossová naděje kraje se učí od kamarádky Samkové

„Měla by to být brána do té Korejské vesničky. Je pravda, že pokud bychom dělali klasickou střechu bez toho prohnutí, bylo by to pro nás jednodušší. Ale poradili jsme si. Tím, že stavíme na vydlážděném náměstí, nemůžeme vrtat do země. Proto stavbu musíme staticky jistit s pomocí celkem 8 tun barelů,“ dodává Hynek Čagan a on ujišťuje, že stavba bude hotova v termínu.

Centrem olympijského dění bude Ostravar aréna 

Parkoviště u Ostravar Arény bude centrem Olympijského festivalu v Ostravě. Malí i velcí návštěvníci si budou moci vyzkoušet celkem třicet různých sportovních disciplín.

V oploceném areálu právě pracovníci mají nejvíce práce na přípravě ledových cestiček pro bruslaře. Těsně před dokončením je i výstavba sportoviště pro ty, kdo si budou chtít vyzkoušet curling. Poblíž haly je vidět konstrukci, kde bude umístěna velkoplošná obrazovka.

Na ní budou nejen Ostravané, ale i lidé z celého kraje a další návštěvníci sledovat boje na Olympijských hrách v Koreji. Olympiáda začíná už 9. února.

V tomto domě se v noci ze středy 13. na čtvrtek 14. září odehrála tragédie. Seniorka zabila ve svém domě nevítaného hosta.
Vyšetřování zabití nevítaného hosta skončilo. V Nové Vsi šlo o nutnou obranu