Obžalovanými byli Petr Hlava (40 let) a Marek Ženíšek (33 let) z Karvinska. Oba dostali po osmi letech ve věznici s ostrahou. Soud je uznal vinnými z úmyslného obecného ohrožení. Hrozilo jim osm až patnáct let žaláře. Oba se proti verdiktu odvolali. Státní zástupce si ponechal lhůtu k vyjádření.

Podle žalobce vloni na podzim vědomě dali do oběhu několik lahví alkoholu bez kontrolní pásky, přestože v té chvíli již věděli o případech smrti v důsledku požití toxického alkoholu obsahujícího metanol. Odkud láhve získali, se během vyšetřování zjistit nepodařilo.

Petr Hlava při příchodu do soudní síně.

Nechtěli, ale věděli

Jak při zdůvodnění rozsudku uvedl předseda senátu Roman Raab, ani jeden z obžalovaných neměl v úmyslu ohrozit něčí zdraví či dokonce život. Přesto si museli být vědomi možných následků. „Důležitý je časový sled. Musíme mít na paměti, že 3. září začínají v České republice umírat lidé na požití metanolu. Od 14. do 27. září je vyhlášená takzvaná prohibice, tedy omezení nakládání s alkoholem. Bylo tedy zřejmé, že s neoznačeným alkoholem neznámého nejasného původu nelze disponovat. Tedy, že se jedná o rizikové zboží," uvedl Raab.

Hlava měl alkohol nejprve prodat v Albrechticích Ženíškovi. Za sedmasedmdesát litrových lahví vodky s etiketou Helsinky Group chtěl 7700 korun. Ženíšek poté koncem října několik lahví předal svému známému, aby alkohol zkusil. V některých lahvích byl podíl metanolu a etanolu v poměru 1:1.

Následovala dvoudenní pijatyka v zahradní chatce u Doubravy, která skončila smrtí jednoho člověka a vážnými zdravotními problémy dalších čtyř lidí.

Marek Ženíšek při příchodu do soudní síně.

Riziko

„Je zřejmě, že Petr Hlava Marku Ženíškovi předal větší množství neokolkovaných lahví nejasného původu s nápadně nízkou cenou. Ze všech těchto okolností musel kdokoliv naznat, že se jedná o rizikovou záležitost," dodal Raab.

Ženíšek před soudem vypověděl, že o intoxikaci alkoholu neměl potuchy. Prý sám několik vzorků zkusil a nic mu nebylo.

„V kontextu té doby, v kontextu těch událostí, kdy neoznačené lahve mohly obsahovat smrtící směs metanolu, je rizikovou veličinou každá jedna láhev. Nebyly nijak označené, nebylo patrné, že jde o stejnou šarži se stejnou směsí. Distribuce každé jedné této láhve, byť by ty ostatní mohly být nezávadné, představovalo riziko," řekl soudce.

Ženíškův obhájce se v rámci závěrečné řeči snažil přesvědčit soud, aby jednání jeho klienta bylo posuzováno jako nedbalostní obecné ohrožení se sazbou od dvou do osmi let. Senát to ale odmítl.

Co se týká Hlavy, ten jakoukoliv vinu popřel. Tvrdil, že Ženíškovi žádný alkohol nedodal a svého bývalého kamaráda označil za lháře. „Trvám na tom, že jsem mu alkohol neprodal," řekl Deníku krátce po vynesení rozsudku Hlava, který byl stejně jako Ženíšek souzen na svobodě. Podle soudu ale existuje řada důkazů včetně nepřímých, že se Hlava na distribuci podílel. Shodou okolností jeden z Hlavových bratrů byl v minulosti odsouzen za obchodování s neokolkovaným alkoholem. Jeho příbuzný měl navíc ve skladě téměř totožné láhve, ve kterých se vloni na podzim objevil smrtící alkohol.

Státní zástupce byl s verdiktem spokojen. „Ztotožnuji se se závěry soudu. Lhůtu pro odvolání jsem si ponechal pouze z toho důvodu, že chci posoudit výši uložených trestů," řekl žalobce David Bartoš.


Ne každý, kdo se koncem října účastnil pijatyky v Doubravě, měl zdravotní potíže. Významnou roli sehrál věk, aktuální zdravotní stav a zřejmě i to, že někteří vodku prokládali pivem, čímž účinek metanolu snížili. Přesto jeden člověk zemřel a další si ponesou následky. Ty mohly být daleko závažnější, nebýt okamžité a vysoce odborné lékařské pomoci. Díky ní přežil i Valter Szkwara (68 let).

Oběti

„Bylo to krásná láhev vodky s nápisem Helsinky. Takovou jsem ještě neviděl. Koho by napadlo, že je otrávená. Vypil jsem pět půlek. Pak mě to chytlo. Šest týdnů jsem byl v nemocnici a stále mám problémy. Levá strana těla je částečně ochrnutá, i mozek. Špatně chodím. Vlastně jsem se znovu učil chodit. Se stabilitou je to ale zlé, musím mít hůlku." řekl Deníku Valter Szkwara (68 let).

Vzhledem k tomu, že se Hlava i Ženíšek odvolali, bude mít konečné slovo Vrchní soud v Olomouci.


Metylalkoholová aféra vypukla vloni 3. září, kdy v havířovské nemocnici zemřel dvaašedesátiletý muž. Postupně přibývali další mrtví. Nejvíce obětí bylo z Moravskoslezského kraje, tragické následky jsou však hlášeny i z dalších krajů.

Jak to bylo

Do konce loňského roku přišlo o život devětatřicet lidí, kolem sto dvaceti mělo vážné problémy. Někteří oslepli, jiní trpí neurologickými a psychickými potížemi.

Otravy, byť v menší míře, pokračují i letos, kdy si metylalkohol vyžádal dalších osm obětí.

Celkem bylo obviněno na sedmdesát lidí. Někteří z nich, kteří v aféře figurovali jen okrajově, již byli odsouzeni k podmíněným a peněžitým trestům. Hlavní proces začne na podzim ve Zlíně.