Novou univerzitu „posílají do světa“ majitelé koncernu Prosperita holding, který je Ostravě znám i prostřednictvím sídla a stejnojmenného paláce v Nádražní ulici. Už nyní je koncern většinovým vlastníkem dvou vysokých škol – Vysoké školy podnikání a práva a Vysoké školy obchodní. A právě jejich transformací nová univerzita vzniká. Z vysokých škol se stanou fakulty.

„Realizujeme sen zakladatelů našich vysokých škol vybudovat profesní univerzitu, která bude vzdělávat manažery a podnikatele prostřednictvím profesně zaměřených bakalářských, magisterských a také doktorských studijních programů,“ popsal vizi Vladimír Krajčík, který byl jmenován rektorem Panevropské univerzity. Bude tak garantem toho, že se podaří zrealizovat sen rodiny Kurkových, vlastníků koncernu. Cílem nové univerzity je propíchnout stávající vzdělávací bublinu a dostat absolventy blíže samotným firmám, pro které jsou vychováváni.

Garážový komplex u řeky Ostravice pod ulicí Muglinovskou, květen 2022. Odvézt bude nutné tuny odpadu.
Nejostudnější místo Ostravy se možná změní v pejskařský ráj

„Ve školství se kromě průmyslu a jiných oborů dlouhodobě angažujeme a propojení vysokoškolského prostředí s podnikatelskou sférou považujeme za velkou přednost pro školu i byznys,“ uvedl prezident Prosperity holdingu Miroslav Kurka, podle něhož se to podařilo díky získané akreditaci doktorského studijního programu.

Panevropská univerzita nabídne studentům celkem 19 studijních programů, v Praze vychovává například i letecké piloty. „Jsme jediná soukromá škola, která něco takového má. Záběr univerzity však bude velmi široký – od managementu, ekonomiky a cestovního ruchu přes bezpečnostní studia a marketingovou komunikaci až třeba po obchodní právo,“ informuje rektor Vladimír Krajčík, který bude působit zejména v Ostravě, vedle stávající Vysoké školy podnikání a práva ostatně i bydlí.

Zubařů je nedostatek.
Chybějící zubaři v MS kraji: ministr dostal analýzu, jak situaci řešit

Pod hlavičkou univerzity, která svou činnost oficiálně zahájí 1. září a prezentuje se jako „ostravsko-pražský Harvard“, se v moravskoslezské metropoli počítá zhruba s 1500 studenty. Název univerzity vyjadřuje vztah k evropským hodnotám, ale i její zaměření na internacionalizaci. Jejím cílem je stát se uznávanou profesní univerzitou s celoevropskou působností.