Také Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) vychází vstříc českým turistům cestujícím do zahraničí, kteří potřebují pro vstup do cizí země potvrzení o negativním testu na Covid-19.

"Samoplátci, kteří přijdou k odběru do COVID CENTRA FNO v provozní době od pátku 14. do pondělí 17. srpna včetně, si budou moci výsledek testu vyzvednout hned následující den po odběru po 9.00 hodině ranní na Informacích Centrálního příjmu FN Ostrava (otevřeno 24 hodin denně)," uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová s tím, že doba vyzvednutí výsledku testu samoplátců v následujících dnech bude dále upřesněna.

Samoplátci bez objednání

Odběrová místa COVID CENTRA FNO jsou v provozu denně (včetně sobot, nedělí a svátků) od 7.00 do 15.00 hodin. 

"Samoplátci mohou přijít na odběr bez objednání, avšak pro urychlení odbavení přímo na odběrovém místě doporučujeme předem využít online Registrační formulář," dodala Petlachová.

Slavnostní otevření covid centra ve Fakultní nemocnici Ostrava, 12. srpna 2020.
PODÍVEJTE SE: Fakultní nemocnice Ostrava má nové Covid Centrum. Jistí celý kraj

COVID CENTRUM FNO se nachází v areálu fakultní nemocnice v Ostravě - Porubě, u vjezdu z ulice K Myslivně. Cena vyšetření pro samoplátce je 1756 korun. Na místě je možné zaplatit kartou, případně v hotovosti na recepci Domova sester - více zde.

Spadia Lab testuje i v sobotu

Dobu odběrů rozšiřuje rovněž laboratoř Spadia Lab v odběrových místech ve Frýdku-Místku, v Ostravě a v Novém Jičíně od 14 do 15 hod.

Sobotní odběry bude zajišťovat ostravská laboratoř v Lechowiczově ulici v prvním patře zdravotního střediska od 8 do 10 hodin dopoledne, a to od 15. srpna 2020. Tímto bude zabezpečena dostatečná platnost certifikátu rovněž pro osoby s odletem v pondělní odpoledne a podvečer.

Nadto bude laboratoř Spadia Lab vystavovat lékařské potvrzení o výsledku negativního testu PCR, jež je nutné doložit právě při překročení hranice Řecka.

Řecko - ilustrační foto
Do Řecka nakonec bez testu. Země vyřadí Česko ze seznamu, oznámil Babiš

„Jsme si vědomi, že řecké zpřísnění prokázat se negativním testem na covid- 19 při vstupu na své území, způsobilo českým turistům starosti. Nejen tím, že utratí další peníze, ale hlavně tím, že test nesmí být starší než 72 hodin, což znevýhodňuje ty, kteří odlétají po víkendu. Rozšířením doby odběrů chceme zajistit, aby cestující odlétající kterýkoliv den mohli obdržet platný certifikát, jež nebude starší 72 hodin,“ vysvětlil ředitel laboratoře Spadia Lab Martin Radina.

Certifikáty 

Certifikáty obdrží lidé prostřednictvím e-mailu, a to nejpozději do 24 hodin od odběru, vyjma sobotních odběrů (pozn. redakce - u sobotních odběrů bude certifikát zpravidla předán v pondělí v poledne).

Certifikát bude vystaven ve třech jazycích – češtině, angličtině a ruštině.

„Na vyhodnocení testu potřebuje laboratoř obvykle 24 hodin, výsledky však mohou být známy i dříve. Závisí to na počtu a čase dodaných vzorků do laboratoře. Už se na nás obrátila Asociace cestovních kanceláří ČR, jak jim můžeme vyjít vstříc. Teď intenzivně pracujeme na koordinaci a nastavení logistiky, aby testování klientů cestovních kanceláří navazovalo na lety v pondělí, úterý, ve čtvrtek a v neděli,“ přiblížil člen dozorčí rady Martin Vojtíšek s tím, že je nutné, aby lidé sledovali aktuální informace na webu www.spadia.cz.

Spadia Lab je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu.