Malý vozík tažený člověkem. Tak si já a zřejmě i většina lidí představí rikšu. Ale po příchodu na Černou louku, kde si zájemci mohou tzv. ostravskou rikšu vypůjčit, jsem překvapená. Klasická rikša, kterou znám z obrázků asijských zemí, se téhle tolik nepodobá. Ta ostravská mi připomíná spíše čtyřkolo.

Ostravská rikša připomíná spíše čtyřkolo do kterého se snadno naskládá pětičlenná rodina.Když se přiblížím, zaskočí mě její velikost. Očekávala jsem malé vozítko, do kterého se vlezu jenom já, ale do čtyřkola se snadno naskládá pětičlenná rodina (dva dospělí a tři malé děti). Vyslechnu si pokyny od sympatické slečny, jak mám rikšu ovládat, a pohodlně se usadím na koženkové sedačce. Šlápnu do pedálů a čtyřkolo se líně rozjede. Zprvu se mi šlape lehce, avšak po chvíli přichází mírná únava. Ostravská rikša jede docela pomalu, ale přesto se vydávám podél břehu Ostravice do Komenských sadů. Příjemný vánek od řeky a letní počasí mi navodí výletní atmosféru. Při jízdě zapomínám, kde se právě nacházím, a užívám si svou chvíli klidu v rušném velkoměstě.

Unavená, ale spokojená přišlapu zpátky na Černou louku. Slečna asistentka vidí mé zpocené čelo a s úsměvem povídá: „Příště si můžete půjčit i elektrokolo. Využije vaši energii a snadněji se vám bude šlapat." Bez mučení přiznávám, že se příště vydám na hodinovou trasu raději na elektrokole. Jízdu na čtyřkolech si mohou zájemci vyzkoušet každý prázdninový den od 10 do 19 hodin na Černé louce u pavilonu C. Hodinová jízda ostravskou rikšou stojí 160 korun, stejná cena platí i pro zapůjčení elektrokola.

JANA MIKOLÁŠOVÁ