V úterý odpoledne měl v úmyslu přistát v Ostravě pilot dopravního letadla Airbus 320 z Istanbulu. 

Letadlo společnosti Star East letělo odlišnou trasou od jiných letů. Po odletu z Turecka změnilo kurz nad ukrajinsko-polskou hranicí a začalo klesat strměji, než bývá zvykem při normálních letech. Jednalo se o přelet bez cestujících. 

Těsně před dosednutím na ostravském letišti však pilot musel manévr přerušit a vydat se na několik okruhů mimo letiště. 

Jak Deník zjistil, přistání bylo odmítnuto, protože ranvej byla přehřátá. Betonové desky se vlivem teploty roztáhly a posunuly se tak, že vytvořily "schody". Pro pohyb letadla se tak stala dráha nepoužitelná. 

Po ranveji sice jezdila hasičská auta a kropila ji vodou, aby se ochladila a srovnala. To se ale nepodařilo. 

A320 proto musel odletět a přistát v Brně. "Letadlo přistálo na našem letišti, kde jsme mu poskytli veškeré požadované služby," potvrdila Deníku mluvčí letiště Kateřina Pichalová. 

Čekání na ochlazení ranveje

Vyčkávání letu z Varny do Ostravy nad Žilinou.Zdroj: FlightRadar24

Stejný problém patrně nastal i později odpoledne, kdy se k letišti blížilo letadlo z bulharské Varny. To si udělalo neplánovaný okruh nad slovenskou Žilinou. V Ostravě přistálo s 1,5hodinovým zpožděním. 

Krátce po letu z Varny přistálo v Ostravě také letadlo z Istanbulu, které přelétlo po vyčkání z Brna. 

Pozdější přelet divertovaného letu z Brna do Ostravy.Zdroj: FlightRadar24

Letní počasí zpozdilo i jiné lety. Cestující museli vyčkat až do doby, než dráha dostatečně ochladne, betonové desky se srovnají a jejich letadla budou moci odstartovat. Zpožděny byly odlety do Londýna a Monastiru. 

V odpoledních hodinách došlo na ostravském letišti ke krátkému omezení provozu. Důvodem byly vysoké teploty a s tím související technické komplikace na dráze. Omezení se dotklo dvou letů, z Londýna a Monastiru, které byly odkloněny. Ostatní letadla přistály na zkrácenou dráhu. Z původně očekávaného 30 hodinového omezení se podařilo pracovníkům letiště najít technické řešení, které práce a s tím související omezení zkrátily na 2 hodiny. Nyní je již letiště opět v plném provozu a letadla mohou bez omezení přistávat i odlétat. Cestujícím, které se tato omezení dotkla se omlouváme, udělali jsme maximum pro to, aby mohli odletět včas na svou dovolenou," sdělila za Letiště Ostrava v úterý večer Kateřina Pustějovská.

Drahé letiště

Moravskoslezský kraj, který má dlouhodobě velké problémy se zajištěním leteckých linek, bude muset vynaložit nemalé peníze do opravy dráhy. Poté, co bylo zcela zrušeno pravidelné spojení Ostravy s Prahou a také některé další spoje s evropskými městy, kraj nyní avizoval zajištění linek do Mnichova a Vídně. 

Letiště drží nad vodou nákladní letecká doprava a sezonní charterové lety s turisty. I oni ale stále častěji využívají odlety z nedalekých polských Katovic, případně Krakova. 

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Z Ostravy by se brzy mohlo létat do Mnichova i do Vídně
Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Ilustrační foto.
Další konkurence pro Mošnov. Ryanair spustí 12 nových linek z Katovic