„Podstatnou část návštěvníků tvoří obyvatelé polského příhraničí, pro které je ostravská zoo nejbližší zoo na dojezd. I proto se snažíme neustále rozšiřovat služby pro polské návštěvníky, pořádáme například komentované prohlídky skleníků nebo vybraná komentovaná setkání u zvířat v polštině,“ uvedl ředitel zoo Petr Čolas.

Ledosochání na Pustevnách.
Pustevny zdobí socha Svobody, pyramidy i „Eiffelovka“ z ledu

K dispozici jsou i polské verze webových stránek, Facebooku a Instagramu. Zoo připravilo i výuku dětí v polském jazyce rodilými mluvčími.

ODCHOV

V loňském roce se v Zoo Ostrava narodilo rekordních 2376 mláďat, což je téměř dvojnásobek množství z roku 2018. Zoo se může pochlubit i mimořádnými odchovy.

Sloni v ostravské zoo:

Sloni v ostravské ZOO.Zdroj: Deník / Vladimír Pryček

„Odborníci jistě docení mimořádné odchovy motýlkovce afrického, klauna černotělého či krevety. Z plazů je naprosto mimořádný odchov želvy Hamiltonovy. Odchovali jsme však i celou řadu dalších raritních či naprosto ojediněle odchovávaných druhů, jako například damana pralesního, lemura mongoz, orla mořského, kondora královského, hrdličku sokoránskou, holaspise létavého, veleštíra císařského a další,“ řekl vedoucí zoolog Jiří Novák.

Ulice Místecká v Ostravě. Ilustrační foto, srpen 2019.
Místecká se dočká dokončení! Řešením je tunel v centru Ostravy

EXPOZICE

V roce 2019 byly v zoo otevřeny dvě nové expozice. Pod výběhem afrických zvířat v blízkosti zastávky safari expresu vznikla expozice Tsavo, kterou obývá skupina mangust trpasličích a dikobrazi jihoafričtí. Byla nazvána po Národním parku Tsavo v Keni, kde se oba druhy vyskytují.

Druhou novinkou je expozice Zahradní umění Dálného východu, která vznikla přestavbou a rozšířením Čínské zahrady nedaleko vstupu do zoo a navazuje na kolekci bonsají a ornamentálních stromů.

Hroši v ostravské zoo:

Hroši v zoo.Zdroj: Zoo Ostrava, Pavel Vlček