238 metrů, nejvyšší stavba v zemi, moderní design i architektura. Něco platí, něco už ne. Mezi Frýdlantskými mosty a Forem Nová Karolina skončil průzkum podloží a jsou už známy i jeho výsledky, které jsou směrodatné pro další přípravu stavby.

Zásadní zprávou je, že matička Země stavbě nebrání. „Výsledky geologického průzkumů potvrdily, že podloží v místě je dostatečně mocné, aby zde mohla být založena a postavena plánovaná stavba,“ řekl Deníku Jindřich Vaněk, mluvčí společnosti RT Torax, která nejvyšší stavbu v zemi hodlá stavět.

Dodal však, že s ohledem na v místě přítomný metanový výduch byl projekt upraven, aby nebylo nutné jej přemisťovat do jiné lokality.

Takto má vypadat plánovaný mrakodrap na Karolině v centru Ostravy. Z původních plánovaných 238 metrů by se měl po výsledcích průzkumu podloží snížit na výšku do 200 metrů.
Mrakodrap v Ostravě bude! Specialisté: Stavba o výšce 200 metrů není problém

Společnost RT Torax totiž už dříve za tímto účelem koupila zmíněné pozemky od města Ostravy za bezmála 62 milionů korun a částka v minulých týdnech doputovala na městský účet.

Nejvyšší v zemi. Ale kdy?

V čem se však nová verze projektu oproti té původní liší? Předně v tom, že mrakodrap bude tvořen pouze jednou věží, chcete-li budovou. Zmenšena bude nepatrně také jeho výška. „Máme už k dispozici vyšší stupeň projektové dokumentace a finální návrh architektury budovy i jejího okolí. Výsledný architektonický návrh návrh je tvořen pouze jednou budovou navazující na okolní objekty OC Nová Karolína a Frýdlantské mosty,“ uvedl Vaněk, podle něhož bude výška určená finálním návrhem tvaru budovy činit 230 metrů.

Oproti původním představám – a navzdory některým skeptikům, kteří v realizaci takto vysokého objektu v Ostravě nevěřili – se výška Ostrava Toweru má snížit pouze o osm metrů a s přehledem tak i nadále aspiruje na nejvyšší stavbu v zemi, následovanou brněnským AZ Towerem s jeho „pouze“ 111 metry.

Centrum nového Žižkova. Vizualizace.
PODÍVEJTE SE! Tohle umí architekti, kteří změní i věžák v centru Ostravy

Novou podobu ostravského mrakodrapu včetně bližších specifikací plánuje RT Torax zveřejnit v polovině září, kdy další stupně projektu hodlá prezentovat i ostravským zastupitelům.

Ti se podle informací Deníku budou zabývat také žádosti investora o menší odklad termínu výstavby. Dosud se počítalo s tím, že Ostrava Tower se začne stavět v roce 2023.