„Jdeme z čajovny,“ prozrazuje veselá parta tří slečen a dvou mladíků pod deštníky přecházející z polské strany přes Most přátelství. V české části jsou v dané chvíli jedinou větší skupinkou, pomineme-li čtveřici pořádkových policistů v „plné polní“ na hlídce u nádraží. Otevřená je v samém centru jedna večerka a chodci se dají počítat na prstech.

Cieszyn působí živějším dojmem – i když ani tady nekorzují žádné davy. Polská vláda kvůli čínské nákaze zavádí „žlutou zónu“. Která znamená například nosit roušky na všech veřejných prostranstvích mimo lesy, parky, pláže a sportoviště. V praxi to ale vypadá daleko uvolněněji, jednotlivci či dvojice pohybující se večer ulicích obličeje víceméně nezakrývají.

„To je paradox, co? My k vám na pivo chodíváme, ale nemůžeme! Vy zase moc ne, ovšem teď nemáte na výběr…“ směje se Justyna. Zmiňuje třeba Radegastovnu v Hlavní třídě jen pár metrů za řekou, což je jejími krajany preferovaná hospoda. Stejně jako Blady Świt / Bledý úsvit, jenž se nachází ve Střelniční ulici, kousek od druhého hraničního přechodu.

České „lane“, rozuměj čepované

Kuba z českotěšínského centra přitakává: „Poláci chodí na české pivo, opačně je to asi jen v této době. Stejně ti za hranicí načepují v pohodě naše piva!“.

Sám má v oblibě menší pizzerii Wenecja na nábřeží Olzy. Ostatně, spíše než typické „knajpy“, neboli hostince zaměřené na pivaře, čeští hosté aktuálně vyhledávají v Ciezsynie restaurace a kavárny.

„Budvar a Litovel,“ nabízí Dominik, provozující v historickém jádru tohoto města hospodu Starówka, české „lane“, rozuměj čepované, pivo. Půllitr po osmi złotych, což je asi osmačtyřicet korun. U stolů zní polština, nicméně Dominik očekává, že v dalších dnech dorazí i více českých hostů. Vzpomíná na druhý říjnový víkend, kdy tvořili nemalou část klientely.

Narváno není ani v dalších cieszyńských podnicích. Marné je také hledání zdejšího minipivovaru Browar Zamecki – nabízející kolem padesáti druhů, od nealkoholového UFO po skoro desetiprocentní Porter Bałtycki – okolo zámku je tma a pusto. Však se už také blíží devátá večerní, ta znamená pro veškeré provozovny na východ od Olzy zavírací hodinu.

„Máme rádi vaše piva, připadá nám, že si zachovávají takový svůj osobitý ráz. Naše považujeme za koncernová europiva,“ podotýká majitel Starówky.

A na důkaz svého tvrzení podává i nealkoholický moravský Litovel. Specialitou je pak belgický „opatský“ Grinbergen vycházející na dvaasedmdesát korun. Pivo je v Polsku všeobecně v restauracích dražší.