Například v Bílovecké nemocnici, a. s. zbývala v poledne pouze dvě místa na pátek 18. prosince, pondělí 21. již bylo zcela obsazené, stejně jako následující úterý. Od pátku až do středy 23. bylo plně obsazeno v EUC klinice Ostrava a. s. a Městské nemocnici Ostrava-Fifejdy.

Do 28. prosince měly plně obsazené termíny Nemocnice AGEL Bruntál, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, maximální kapacitu měly rovněž Nemocnice AGEL Nový Jičín, Nemocnice ve Frýdku-Místku nebo Slezská nemocnice v Opavě.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.
Zastavte šíření viru! Hejtman Moravskoslezského kraje vyzval občany k testování

V Nemocnici s poliklinikou Havířov měli 50 volných míst až v pondělí 28. prosince, volné kapacity v desítkách míst měly každý odběrový den Nemocnice s poliklinikou Karviná, Nemocnice Třinec, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, p.o.. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě měl 67 volných míst na středu a 137 na čtvrtek 17. prosince, další dny už byla kapacita naplněná. Poměrně hodně volných míst měla Fakultní nemocnice Ostrava.

Výzva hejtmana Vondráka

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák upozornil, že lidé se mohou zdarma nechat testovat opakovaně, k odběru mohou chodit jednou za pět dní.

„Je to určitě výhodné pro ty, kteří docházejí za svými blízkými do sociálního zařízení nebo se chystají vycestovat. Každý obdrží potvrzení o výsledku provedeného testu, které je platné dva dny od jeho vydání,“ řekl Ivo Vondrák - VÍCE ZDE.

V Moravskoslezském kraji bylo v úterý 15. prosince v poledne aktivních 15 odběrových míst, kde tyto antigenní testy provádějí. Jejich seznam s kontakty je možno najít na webové stránce crs.uzis.cz/Antigen. Prostřednictvím této stránky je také možno se jednoduše objednat.

Dálnice mezi Novým Jičínem a Frýdkem-Místkem už je v provozu.
Nový úsek mezi Novým Jičínem a Frýdkem-Místkem prodloužil dálnici D48

Zájemce si může vybrat konkrétní odběrové místo. Po jeho rozkliknutí se objeví údaje o provozní době, kalendář vytíženosti v jednotlivých dnech, u každého dne je také údaj o volné kapacitě.

Objednat se dá jednoduše přes odkaz, který je u každého odběrového místa uveden – většinou se jedná o odkaz reservatic.com. Po jeho rozkliknutí následuje nabídka na měsíc den a čas. Po výběru varianty se objeví na webu formulář k vyplnění a údaj s počtem volných míst v daném čase.

K TÉMATU

Plošné testování, které začíná ve středu 16. prosince, potrvá do 15. ledna. Hrazeno je z veřejného zdravotního pojištění. Občané s sebou potřebují občanský průkaz a kartičku pojištěnce.

Antigenní testy jsou prováděny výtěrem z nosohltanu, na jejich výsledek si lidé počkají na vyhrazeném místě zhruba dvacet minut. U bezpříznakových testovaných, kterým antigenní test vyjde pozitivně, okamžitě následuje PCR test. Pozitivní výsledek antigenního testu u lidí s příznaky onemocnění je považován za potvrzenou nákazu.

Vyšetření se nedělá u lidí, kteří v posledních 90 dnech COVID-19 prodělali a byli v nařízené izolaci.