Blíže o kapli, jejíž vznik se datuje do první čtvrtiny 18. století, pohovořil historik Muzea Oderska Adam Hubáček. Připomněl rozsáhlou rekonstrukci z roku 2015, při které se podařilo objevit malovanou výzdobu stropu.

„O malovaném stropu se vědělo, že v roce 1862 mělo dojít k jeho stržení. Naštěstí se tak nestalo, byl pouze pobitý rákosem a opatřený omítkou,“ řekl Adam Hubáček s tím, že po 153 letech malby spatřily světlo světa. Při rekonstrukci se sice podařilo obnovit řadu prvků, ale v přední části kaple zůstala prázdná plocha, která vybízela k řešení.

Zámek Slezské Rudoltice je fotogenické místo. To už dávno zjistil Zdeněk Caisberger, který jako pilot dronu zaznamenává krásy zámku ze všech stran.
Krutá daň za nejkrásnější zámek na Osoblažsku, padaly stromy i trestní oznámení

Město oslovilo renomovaného sochaře Otmara Olivu. Ten se obrátil na svého učitele Václava Vaculku, který si přijel prohlédnout interiér kaple se svým dlouholetým spolupracovníkem, malířem a vitrážistou Janem Jemelkou, jenž se stal spoluautorem díla a také ho při středečním slavnostním odhalení přítomným přiblížil. Podle něj nebylo řešení jednoduché, neboť kaple je určená pro smuteční obřady, ale může sloužit i pro koncertní vystoupení.

„Jsme tady na pólu smrti i na pólu života, tak jsme usoudili, že to nemůže být jeden obraz, ale musí být dva, aby uživatelům umožnily vytvořit atmosféru, jak ji cítí,“ vysvětlil Jan Jemelka.Dílo tvoří dva překrývající kruhy, přičemž vnitřní kruh tvoří barevné vitráže v tepané kovové kostře. Vnější kruh je poskládán z vitráží bílé či našedlé barvy, které představují mraky a vánek.

Města, která si do ruské Sberbanky uložila peníze, mohou teď litovat.
Frenštát stihl většinu peněz převést, Nový Jičín a Fulnek jsou na tom hůř

„Prakticky jedním prstem se dá vnější kruh uvést do pohybu, až překryje kruh barevný. Jeho část představuje otvor hrobu. Když přední část odvalíme, vše se otevře,“ uvedl mimo jiné Jan Jemelka a předvedl jak se kruhy překryjí a naopak. Po něm si to vyzkoušel rovněž Otmar Oliva a po skončení programu, který doprovodila několika skladbami harfistka Katarína Ševčíková, i někteří z účastníků akce. Ještě předtím dílo požehnal místní farář Petr Kuník.

Starosta Oder Libor Helis uvedl, že plánované slavnostní odhalení je poznamenáno událostmi, které se dějí ve východní části zeměkoule, i proto třeba nedorazili náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, senátorka Jitka Seitlová, nebo starosta družebního polského města Kuznia Racziborska Pawel Macha, který organizoval ubytování ukrajinských běženců.Oderský starosta později dodal, že kapli považuje za jeden z největších pokladů, který v Odrách mají. „Sám za sebe cítím, že teprve nyní je kaple hotová,“ poznamenal Libor Helis.