Je čtvrtek večer, když k ostravským kriminalistům přichází zpráva, že se v jednom z bytů v Jugoslavské ulici v Ostravě-Zábřehu nachází mladý muž, který přechová hned několik zbraní.

Celou noc situaci vyhodnocují, povolávají z Prahy na pomoc Útvar rychlého nasazení (URNA). Už v pátek ráno přes sto mužů zákona zakročí. Evakuují obyvatele z okolí, kvůli nebezpečí dálkového odpálení bomby přeruší v lokalitě mobilní signál. Pak muže zadrží.

K zásahu jako z akčního filmu, který se uskutečnil v pátek 10. srpna, po týdnu ostravští policisté přinesli bližší informace.

Část letecké pumy mohla fungovat jako nástražný výbušný systém

Zadržený a už i obviněný mladík byl podle nich skutečně velmi nebezpečný. V předchozích letech byl čtyřikrát soudně trestán, naposledy před dvěma lety za to, že dálkovým výbušným systémem odpálil přečerpávací stanici u řeky Odry pod dálnicí D 1. Tehdy se naštěstí nikomu nic nestalo…

„Zadržený muž měl v bytě stovky kusů nábojů do samopalu i do ručních zbraní. Dále část letecké pumy, které mohla fungovat jako nástražný výbušný systém. Pachatel měl u sebe při zadržení dálkový ovladač, kterým mohl iniciovat tuto bombu, proto policie při zásahu například přerušila mobilní sítě v lokalitě," přiblížil šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

Nebezpečný mladík chtěl budit dojem policisty

Policisté mladíka bleskově zadrželi, protože se obávali toho, že může chystat nějaký větší útok namířený proti lidem. Byl dokonce vybaven tak, aby budil dojem policisty – v jeho bytě nechyběla originální policejní uniforma a další vybavení.

„Pokud by došlo k použití toho, co měl tento mladý muž doma, mohlo dojít k ohrožení obyvatel. Proto považuji za úspěch, že se ho i jeho výzbroj podařilo zajistit," konstatoval ředitel Moravskoslezské policie Tomáš Tuhý. „Mladík sympatizoval s norským masovým vrahem Andresem Breivikem, jak jsme zjistili z jeho zabaveného počítače," upozornil ještě Tuhý.

Policie nyní pachatele vyslýchá, obviněn už byl pro zločin obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování, za což mu hrozí až osm let za mřížemi.

Při zatýkání policie evakuovala desítky lidí

Ostrava – Desítky lidí musely být v pátek 10. srpna evakuovány z věžového domu v Jugoslávské ulici v Ostravě-Zábřehu kvůli Akce zásahovky, policejních pyrotechniků a kriminálky v domě v ostravské Jugoslávské ulici, kde měl mladý muž v bytě zbraně a munici.
tomu, že byl v jednom z bytů policisty objeven nástražný výbušný systém.

Na místě zasahovali policisté z Útvaru rychlého nasazení (URNA), pyrotechnici i kynologové se psy cvičenými na vyhledávání výbušného materiálu. Nájemníka bytu zatkla právě URNA, protože existovalo nebezpečí, že by se mohl zadržení bránit.

Jak tehdy Deník zjistil přímo na místě, policie ve chvíli, kdy se o možném riziku dověděla, vytvořila v okolí poměrně široké pásmo, do kterého nesměl nikdo vstupovat. Podezřelého uživatele bytu odvezli v poutech. Po čase se však i s ním policisté vrátili a vstoupili do bytu.

„Obehnali to tu páskou někdy mezi devátou a desátou. Pak šli dovnitř. Toho chlapa, jehož byt prohledávali, znám od vidění. Choval se slušně," řekla minulý pátek žena, která bydlí ve stejném vchodě. (lap, per)

Více z pátečního zásahu najdete zde: Pyrotechnici v Ostravě při prohlídce bytu našli munici a zbraně