Někteří zločinci vběhli kriminalistům přímo do náruče

Během razie odhalili pětadvacet moderně vybavených pěstíren konopí. Produkty – marihuana a Fénixovy slzy – končily nejen v České republice, ale směřovaly i do Polska a na Slovensko. Pachatelé obchodovali i s extází a kokainem.

Kriminalisté na případu pracovali čtyři měsíce. V závěrečné fázi bylo nasazeno na 230 policistů. Ti během hodiny a půl v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji zadrželi jedenadvacet osob, devatenáct z nich již bylo obviněno z různých drogových deliktů. Některým ze zatčených hrozí až dvanáct let vězení. Tři jsou ve vazbě.

Zdroj: Policie ČR

NA KLÍČ

Skupinu řídili čtyřicetiletí manželé z Ostravska. „Byla to velice sofistikovaná trestná činnost,“ uvedl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita. Organizátoři svým známým „na klíč“ zařizovali nebo dodávali pěstírny, například v podobě pěstebních stanů.

Policie rozprášila marihuanový gang, zajistila i Fénixovy slzy.Zdroj: Policie ČRPozději od nich produkty za dohodnuté ceny odebírali. Když policisté prováděli domovní prohlídky, docházelo i ke kuriózním situacím. Přímo do náruče jim vběhli pěstitelé přinášející ve kbelících marihuanu k výkupu. Když viděli ochránce zákona, snažili se situaci zachránit historkou o chybné adrese. Měli však smůlu.

Policisté zajistili téměř patnáct kilogramů marihuany a jeden a půl litru Fénixových slz, což je tinktura s vysokým obsahem THC vyrobená z marihuany. Objevili také menší množství extáze a kokainu.

Pěstírny fungovaly minimálně od začátku roku 2017 do těchto dnů. „Můžeme se však domnívat, že tato trestná činnost byla páchána déle,“ řekl kriminalista Kamil Vašťák s tím, že skupina si mohla vydělat i několik miliónů korun.

Všichni zadržení (23 až 55 let) jsou z České republiky. Většina z nich dosud nebyla trestána. Při akci policisté odhalili pětadvacet pěstíren konopí. Jedenadvacet z nich se nacházelo na Ostravsku.

Ilustrační foto
Pochod za utýraného Marečka: nezavírejte oči před násilím!
Sanatoria Klimkovice
Sanatoria Klimkovice rozšiřují služby pro pacienty