"Před sedmnáctou hodinou byl operátorům záchranné služby nahlášen zásah člověka bleskem, a to v terénu Beskyd, v lokalitě Staré Hamry. Na místo neprodleně vzlétl vrtulník, vyjela posádka RZP z Frýdlantu nad Ostravicí a záchranáři požádali o spolupráci horskou službu," uvedl k události mluvčí Záchranné zdravotnické služby (ZZS) Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Jak dále uvedl, jednalo se o dva členy policejní hlídky, které při výkonu služby zasáhl blesk. Jeden z nich, 34letý muž, byl energií blesku odhozen a pravděpodobně ztratil na nějakou dobu vědomí. Později však dokázal začít poskytovat první pomoc svému kolegovi. O rok starší muž byl po události v bezvědomí, patrně u něj došlo také k selhání krevního oběhu.

Ekologické farma U Stromovouse, 22. července 2020 ve Světlé Hoře. Majitel farmy Stanislav Zámečník s manželkou a vnuky.
Útěk z města po Ostravsku. Valerie a Stanislav odešli do hor, dělají skvělé sýry

"Vrtulníku LZS se podařilo přistát na místě události, i když počasí v oblasti bylo stále bouřkové. Pacient byl dále v bezvědomí, ale s pravidelnou srdeční akcí. Jeho stav však zůstával život ohrožující. Zasahující lékař u něj při vyšetření zjistil popáleniny v oblasti trupu, horní i dolní končetiny," popsal dále Humpl s tím, že náročné ošetření zraněného musela posádka vrtulníku zvládnout ve velmi krátkém čase.

"Bouřková aktivita v okolí totiž zesílila a v případě prodlevy hrozila nemožnost startu vrtulníku. Ohrožen by tak byl rychlý transport postiženého do nemocnice. Leteckým záchranářům se však podařilo přepravit jej a předat do další péče urgentního příjmu FN Ostrava. Druhý z mužů jevil lehčí známky zasažení bleskem. Po nezbytném vyšetření a ošetření na místě zásahu jej pozemní posádka ZZS transportovala do frýdecko-místecké nemocnice, kde byl předán na oddělení centrálního příjmu," doplnil mluvčí ZZS.

Půlroční Nela se dlouho procházela po bidýlku na zahradě připoutaná provázkem. Ten ji ovšem neudržel a po vystřídání několika okolních stromů se usadila nedaleko svého bydliště ve výšce přibližně 15 metrů.
PODÍVEJTE SE: Na Frýdecko-Místecku utekl ara. Pak čekal na dubu na hasiče

"Mohu potvrdit, že včera odpoledne byli zasaženi v terénu bleskem dva policisté," uvedla v pondělí před polednem mluvčí krajské policie Soňa Štětinská.

"Po zásahu bleskem ztratil jeden z policistů (34 let) pravděpodobně na chvíli vědomí. Když se probral, začal neprodleně poskytovat první pomoc svému o rok staršímu kolegovi. Ten ležel na zemi a na jakékoliv podněty nereagoval. Na tísňovou linku volal muž, kterého na místě policista oslovil. Tento muž se poté neprodleně k oživování přidal," dodala dále s tím, že policistu se podařilo oživit a společně s další dvojicí mužů zraněného kontrolovali až do příjezdu zdravotníků.