Kramarczyk byl nejen jedním z prvních pacientů s diagnozou COVID 19 v česko – polském pohraničí, ale také zde patří mezi první uzdravené. 

Lucie Bílá při návštěvě Moravského Berouna navštívila také Ondrášovku.
Kofola koupila Ondrášovku, symbol Moravského Berouna

Jeho příběh je mimořádný v tom, že se nebojí o své zkušenosti otevřeně hovořit. Popsal polským novinářům své symptomy i podmínky na infekčním oddělení nemocnice v Ratiboři, kde byl hospitalizovaný společně s dalšími pacienty. Do domácího léčení byl propuštěn počátkem dubna.

NABÍDL SVOU PLAZMU

Když po úplném uzdravení a potvrzení bezinfekčnosti karanténa skončila, Artur Kramarczyk vystoupil v polské televizi TVN24. Cítí se zdravý, ale potřebuje v rámci rekonvalescence trochu nabrat sílu. Váží si péče, jaké se mu dostalo. Deklaroval, že kdyby jeho protilátky mohly někomu zachránit zdraví nebo život, kdykoliv ochotně poskytne krevní plazmu.

Rozhovor s Arturem Kramarczykem pro polskou televizi TVN 24 můžete vidět ZDE

Lékaři ale entuziasmus mírní. Metody jak připravit léky nebo vakcínu z krve uzdravených jsou zatím ve stadiu experimentů. Standardní medicínský postup jak protilátky uzdravených využít při léčbě nemocných nebo k ochraně zdravých dnes ještě neexistuje.

Artur Kramarczyk nabídl pro boj s koronavirem nejen svou krev, ale také ruce. Rád by využil svou novou zkušenost a čerstvě získanou imunitu jako dobrovolník.

Chtěl by se zapojit do péče o seniory nebo nějak pomáhat v prostředí ohroženém koronavirovou infekcí. Problém je, že zatím není zcela zřejmé, jak silnou imunitu mají uzdravení lidé a jaká rizika mohou podstoupit. 

Ilustrační foto.
Polák hrál stolní tenis na turnaji v Bruntále, potvrdil se u něj koronavirus

„Konec nemoci, začátek problémů,“ glosoval svou situaci Artur Kramarczyk, když lékaři a hygienici každý den dostávali jiné pokyny, jaké zásady by měl uzdravený dodržovat během zotavování. Nesrovnalosti zažil také kolem svých osobních věcí, které měl u sebe v nemocnici. Přestože na infekčním oddělení se likvidovaly všechny předměty, kterých se dotkl, nakonec odešel z nemocnice domů i se svým mobilem, peněženkou a doklady.

„Jediný tip, který bych dal lidem, kteří budou muset čelit této nemoci, je především pozitivní myšlení. Optimismus dělá zázraky,“ vzkázal Artur Kramarczyk těm, které tato nepříjemná zkušenost teprve čeká.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Starém Městě.
Báň odhalila dávnou minulost. Opravy kostela ve Starém Městě virus nezastavil