„Tak jako Liverpool je jedno z nejslavnějších měst světa, protože tam působili Beatles, tak Ostrava je známá v České republice, protože zde jsou Colours of Ostrava. Pro lidi z mnoha míst je to jediný důvod, proč tady jedou. A pak bývají naším městem nesmírně překvapeni, ba nadšeni," říká Zlata Holušová, ředitelka, dramaturgyně a zakladatelka této jedinečné hudební a divadelní hostiny účinkujících z celého světa.

Stavební přípravy v těchto dnech v areálu Dolní oblasti Vítkovic finišují. Colours of Ostrava 2013 vypukne už ve čtvrtek 18. července.

Sigur Rós už pozítří

Více než stovka účinkujících sólistů, kapel, divadelních souborů, mezi nimiž nebudou chybět ani taková světová hudební esa, jakými bezesporu jsou Jamie Cullum, přezdívaný Sinatra v teniskách, irský písničkář Damien Rice, Asaf Avidan z Izraele, Jon Hassel, skupiny The Knife, Tomahawk s Mikem Pattonem a mnoho dalších. Už pozítří večer bude jistě velkým magnetem prvního dne festivalu vystoupení hudební formace Sigur Rós.

UNICEF bude mít na Colours stánek
Prodejní stánek s produkty UNICEF a velký doprovodný program v podobě zajímavých workshopů pro děti i dospělé v rámci festivalu Colours of Ostrava najdou zájemci od čtvrtka v areálu Hlubina v Dolních Vítkovicích i na Festivalu v ulicích v centru Ostravy. Výtěžek z doprovodných akcí UNICEF bude určen na očkovací programy zachraňující životy nejmenších dětí na celém světě.

Kapela, jak o ní píšou někteří recenzenti, prezentuje rockové vulkány s klavírem, kytarami, elektronikou a smyčci. „Všichni účinkující potvrdili svou účast na festivalu, zatím nevíme o nikom, kdo by nepřijel," sdělil nám včera za pořadatele Jiří Sedlák.

World music vítězí

Festival Colours of Ostrava je sice multižánrový, ale od počátku v něm hraje prim world music. I v této oblasti je letošní ročník výjimečný. Důkazem toho jsou účinkující. Patří k nim Dhafer Youssef, zpěvák a hráč na arabskou loutnu oud, dále zpěvačky Sara Tavares z Portugalska a Savina Yannatou z Řecka či malijská zpěvačka Rokia Traoré.

Divadelní ochutnávka

Divadelní scéna letošních Colours přinese rozličnou scénickou poetiku, obohacenou tancem a pantomimou. Předvede je postupně soubor brněnského Divadla Husa na provázku v představení Balada pro banditu, které se odehraje stejně jako většina dalších divadelních produkcí v Multifunkční aule Gong. Jeho režisér Vladimír Morávek si vymyslel pro diváky řadu scénických fórků právě v tomto specifickém prostoru.

Postkultovní divadelní soubor VOSTO5 přiveze akční inscenaci Pérák. Představí se i další soubory z Prahy, Brna, Olomouce a Ostravy.

Vedle toho čekají návštěvníky filmové projekce, workshopy a další doprovodné akce.

Kompletní program najdete zde

Nenechte si ujít samostatnou 32 stránkovou přílohu Moravskoslezského deníku, která vychází ve čtvrtek 18. července!Hudební událost jménem Colours of Ostrava a noviny Deník jako mediální partner to patří neodmyslitelně k sobě. Nejinak tomu bude i u letošního dvanáctého ročníku pestrobarevného festivalu.
Kromě pravidelného zpravodajství na stránkách našich novin ve čtvrtek 18. července, tedy v den zahájení festivalu, na mnoha barevných stranách se podíváme na zajímavosti letošního ročníku, přiblížíme si novinky festivalového areálu v Dolní oblasti Vítkovic a zmapujeme i historii tohoto věhlasného festivalu.

NEJVĚTŠÍ STAGE PŘIVEZLO DEVATENÁCT KAMIONŮ
Stavební přípravy v těchto dnech v areálu Dolní oblasti Vítkovic finišují. Colours of Ostrava 2013 vypukne už ve čtvrtek 18. července.

STO DVACET TUN. To je celková váha největší a nejlepší koncertní stage, kterou v těchto dnech začalo dávat dohromady více než sedmdesát montérů v areálu ostravské Dolní oblasti Vítkovic. Ve čtvrtek tam totiž propukne největší ostravský hudební festival Colours of Ostrava. „Celou konstrukci v pátek přivezlo celkem devatenáct velkých kamionů. Celá stage je zaplachtovaná, to znamená, že tam nebude pršet ani foukat. Její rozměry jsou opravdu velké. Na šířku měří 43 metrů, na výšku 21 metrů a do hloubi má třicet metrů," řekl Deníku vedoucí technického produkčního týmu na Colours of Ostrava Josef Ženíšek. Vůbec poprvé festival použil pro hlavní scénu ocelovou konstrukci. To je unikát dokonce v rámci tuzemských festivalů.