Kdo někdy četl diskuse pod články na zpravodajských internetových serverech, dobře ví, jaké „hrůzy“ se tam občas vyskytují.

Pisatelé mají pocit, že si stejně jako v hospodě mohou beztrestně pustit „hubu“ v tomto případě klávesnici „na špacír“.

Často se objevují nadávky, hrubé urážky, nechybějí ani souhlasné komentáře s trestnými činy nebo výzvy nabádající ke zločinům. Lidé sedící v pohodlí a bezpečí domovů mají zkrátka pocit, že si mohou dovolit cokoliv. Mýlí se.

Potvrzuje to případ, který v těchto dnech řešil Okresní soud v Ostravě.

STŘELBA OK

Podmíněný trest vyměřil muži z Ostravy, který se před časem zapojil do internetové diskuse k článku popisujícímu útok několika mužů na exekutory během jejich práce. Násilníci použili teleskopické obušky, dokonce padly i výstřely z plynové pistole.

Exekutoři utrpěli různě závažná poranění. Muž do diskuse mimo jiné napsal: „Exekutor? Škodná. Střelba OK. Neschvaluji střílení, nebo trestnou činnost, jen si myslím, že v případě exekutorské mafie je střelba v pořádku, když si nedá říct po dobrém.“

Mladík v Ostravě přepadl prodejnu s airsoftovou pistolí. Prodavač ho zahnal tyčí

O jeho názoru se dozvěděla policie, která zahájila vyšetřování. Vše skončilo obviněním a posléze i žalobou pro schvalování trestného činu. Ostravský okresní soud nyní muži trestním příkazem vyměřil tři měsíce žaláře s podmíněným odkladem na zkušební čtrnáctiměsíční lhůtu. Verdikt zatím není pravomocný.

Soudy v České republice řešily již několik podobných případů. Zřejmě nejznámější je počin muže z Ostravy, který na facebooku oslavoval útok sebevražedného atentátníka na české vojáky v Afghánistánu, který si vyžádal pět životů. Muž dostal podmíněný roční trest.

DĚTI

V současné době policie vyšetřuje i další mediálně sledovaný případ. Týká se fotografie třídy zveřejněné v rámci celorepublikového seriálu Deníku nazvaného Moje první školní tablo. Nenávistné komentáře se objevily pod fotografií první třídy základní školy v Proseticích, kterou navštěvují i romské, arabské a asijské děti.

V komentářích na různých facebookových skupinách nechyběly příspěvky s rasistickým podtextem. Hrůzné komentáře posílaly například děti do plynu. Někteří pisatelé se ocitli v hledáčku policie.

Předseda základní organizace Odborového svazu Kovo Lubomír Mišun
Krach Vítkovických strojíren. Přes 550 pracovníků dostalo výpověď

Je mezi nimi i muž z Moravskoslezského kraje, konkrétně z Brušperku. „V současné době je věc stále předmětem probíhajícího prověřování,“ uvedla Karolína Bělunková z moravskoslezské policie.

§ 365 Schvalování trestného činu
(1) Kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
(2) Stejně bude potrestán, kdo v úmyslu projevit souhlas s trestným činem
a) pachatele nebo osobu jemu blízkou odmění nebo odškodní za trest, nebo
b) na takovou odměnu nebo odškodnění pořádá sbírku.

Policejní dopravní razie na řidiče na ulici Cihelní v Ostravě.
Velikonoční policejní manévry začaly. Řidiče čekají častější kontroly