Doprava musí být efektivní, ekologická, rychlejší, a jednodušší a cestujícím musí přinést větší kvalitu i komfort, aby měli důvod nechávat svá auta doma. S tímto podtitulem Moravskoslezský kraj vyslal do světa nové jízdní řády, jež začnou platit už tuto neděli.

„V tendrech jsme vybírali nové dopravce, kteří budou cestující přepravovat nízkopodlažními ekologickými autobusy s klimatizací, USB konektory a s možností platit kartou a kteří postupně nabídnou i další služby na základě chytrých technologií,“ řekl Deníku náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka.

Změny byly projednány s vedením jednotlivých obcí a měst, kterých se novinky týkají. Největší změna čeká Novojičínsko, kde obslužnost jeho západní části bude nově zajišťovat dopravce Transdev Morava (stejně jako na Bruntálsku) a východní část bude pokrývat ČSAD Vsetín. Dočasně do června příštího roku pak také Arriva Morava některými linkami z Bílovecka.

Nové autobusy ČSAD Vsetín bude od neděle 9. prosince provozovat linky na velké částí Novojičínska.
OBRAZEM: Největší nákup autobusů pro dopravu na Novojičínsku

ZPĚT DO NORMÁLU

Po devíti měsících se v podstatě do starých kolejí vracejí také cestující z Karvinska a Ostravska, kteří využívali spoje dotčené dlouhodobou uzavírkou Rudné ulice, která v neděli skončí.

„Bude obnoven obousměrný provoz a linky 443, 445, 532 a 552 budou provozovány podle běžných jízdních řádů obousměrně po ulici Rudné,“ sdělil dobrou zprávu jednatel krajského Koordinátora ODIS Aleš Stejskal. V této souvislosti v Ostravě skončí provoz náhradní tramvajové linky x45. Také do okolí Ostravy nastoupí noví dopravci ČSAD Vsetín a Transdev Morava.

Ilustrační foto.
Nové autobusy nového dopravce vyjedou v neděli
Ilustrační foto.
Na Krnovsku změní jízdní řády i dopravce: Transdev místo Arrivy

AUTOBUS, PROSÍM

Zajímavou novinkou je zejména autobus na telefonické zavolání, který si bude možné objednat v části Beskyd. „Telefonicky si bude možné objednat vybrané spoje linek 348 a 349 v úseku Bílá – Bumbálka a Bílá – Konečná,“ potvrdil Deníku Aleš Stejskal s tím, že pokud si autobus nikdo nezavolá, danou trasu například na Bumbálku vůbec nepojede. „Ozve-li se však jeden jediný člověk, nebo někdo, kdo se potřebuje dostat nazpátek třeba ze zmíněné Bumbálky, řidič vyrazí. Ostatně předpokládáme, že půjde právě o jednotky lidí,“ dodal Stejskal.

Podrobné změny na jednotlivých autobusových linkách lidé naleznou na webu kodis.cz. K jejich prostudování ostatně vybízí i kraj. „S určitostí lze říct, že autobus, kterým lidé pravidelně jezdili třeba několik let, teď přijede třeba o pět nebo deset minut dříve,“ podotkl Unucka s tím, že takové změny mohou být podmíněné třeba snahou o návaznost autobusové dopravy na železniční.

Právě na železnici je v provozu také nová zastávka Havířov-střed. A jak už Deník informoval, od konce příštího roku bude na trase Brno – Bohumín jezdit coby jediný dopravce RegioJet, který vystřídá České dráhy.

Souprava RegioJet na nádraží v Přerově
Rychlíky z Brna do Bohumína převezme RegioJet. Leo Express nesplnil podmínky
Ostravské OC Forum Nová Karolina z výšky.
Miliardový byznys! Česká spořitelna kupuje Novou Karolinu v Ostravě