Zatímco od listopadu do února se s tímto typem zranění v lékaři nesetkávají, od března těchto případů razantně přibývá. „Letos jsme tak v průběhu jednoho měsíce řešili kromě několika případů amputovaných prstů hned dva vážné úrazy způsobené rotační okružní pilou, kdy došlo k amputaci části ruky,“ uvedl primář Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky Fakultní nemocnice Ostrava Martin Paciorek.

Toto centrum zajišťuje 24hodinovou pohotovost pro úrazy ruky v Moravskoslezském kraji jako jedno ze tří center v celé republice.

Jak primář upřesnil, v jednom případě se jednalo o amputaci končetiny v oblasti dlaně, u druhého pacienta cirkulárka zasáhla ruku v předloktí. Obě replantace (pozn. red.: replantace je chirurgická metoda obnovující kontinuitu částečně nebo úplně oddělených částí těla, nejčastěji se jedná o operaci na prstech, ruce či předloktí) skončily úspěšně. Pacient s amputovanou částí dlaně začal už koncem května rehabilitovat, stejně dobře skončil zákrok i u druhého pacienta. A to i přesto, že byl do nemocnice přivezen až několik hodin po úrazu.

„První operace trvala dvanáct hodin, druhá deset hodin,“ upozornil na náročnost i délku operací primář Martin Paciorek.

Nehoda autobusu s tramvaji ve Vítkovicích.
Stop zlehčování karambolů! Dopravní podnik se rázně ohradil proti kalendáři

Zdůraznil také, že při těchto operacích je nezbytná dokonalá souhra celého operačního týmu. Primář také dodal, že polovina úspěchu závisí na kvalitním provedení operace, dalších padesát procent záleží na pacientovi, na jeho přístupu k rehabilitaci a především rehabilitačních pracovnících.

A jak postupovat, když už dojde k amputaci? Podle primáře Martina Paciorka by se lidé měli při práci na cirkulárkách řídit jednoduchým pravidlem. Nepracovat v rukavicích a v oděvu s dlouhými rukávy. K amputacím cirkulárkou dochází v 95 procentech případů právě proto, že kotouč pily nejprve zachytí rukáv nebo rukavici.

„Pokud už k amputaci prstu dojde, je třeba zabalit amputovanou část do vlhčeného kapesníku nebo ubrousku, vložit do mikroténového sáčku a to celé dát do vody s ledem. To zaručí, že tato amputovaná část bude delší dobu připravena k replantaci. Pak je třeba se rychle dostat do jakékoliv chirurgické ambulance, kde bude zraněný ošetřen, případně převezen do některého ze tří replantačních center v republice. Určitě není vhodné uložit například amputovaný prst přímo do ledu,“ upozornil primář s odkazem na případ, kdy byl zraněný přivezen do nemocnice i se třemi amputovanými prsty. Ty ale byly uloženy v autoledničce a cestou zmrzly tak, že už nebylo možné replantaci provést.

Božkovou ulicí v Přívoze se před dvaceti lety valila velká voda. Jak vypadala situace po jejím opadnutí, ukazují snímky z archivu obyvatelky Evy Zapletalové. Ta říká, že povodeň z roku 1997 úplně z hlavy vytěsnit nedokáže, ale své bydliště by nevyměnila.
Božkovou ulicí se před 20 lety valila velká voda s příměsí oleje